EU želi da zaplenjenu rusku imovinu koristi da obnovu Ukrajine

Evropska unija razmatra mogućnost korišćenja zaplenjene imovine ruske Centralne banke u iznosu od 300 milijardi dolara za obnovu ukrajinske infrastrukture uništene tokom ruske invazije na Ukrajinu.
EU želi da zaplenjenu rusku imovinu koristi da obnovu Ukrajine
Foto: Beta/AP
Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel pozvao je vlade Evropske unije da nastave konsultacije o tome kako se ova sredstva mogu koristiti, objavio je londonski Fajnenšel tajms.
Mišel je rekao da želi da analizira mogućnost stvaranja profita, koji bi potom mogao biti usmeren u napore obnove, izvestio je britanski list.
Međutim, on je dodao da će imovina biti vraćena ruskoj državi ako se potpiše mirovni sporazum.
 
Evropski blok, sastavljen od 27 država članica, zamrznuo je ruska sredstva kao odgovor na invaziju Rusije na Ukrajinu. 
  • Zemlja čudesa

    24.01.2023 16:41
    Sačuvajte te pare
    Sve ima svoje posledice... Uvozićete ruski čelik, uranijum, dijamante, naftu, gas i sve ostalo samo preko posrednika po drastično uvećanoj ceni, što će privredu EU učiniti nekonkurentnom na tržištu. Rezultat je neminovno stagnacija i propadanje. I to samo pod uslovom da Rusija ne bude ugrožena, pa vas ne raznese nuklearkama. Srećno!
  • Nikola

    23.01.2023 11:33
    @Rajko
    EU već ne izvozi ništa u Rusiju, i trudji se da do naredne godine ne uvozi ni naftu ni gas... Veštačko đubrivo se proizvodi i u drugim delovima sveta. A prekookeanski brodovi su ogromni, i transport ne utiče značajnije na cenu... Svi će morati da odluče "na koju će stranu". Gvozdena zavesa se podiže na granicama Rusije, i postojaće samo vaši i naši. Važno je da Brazil, JAR i Indija donesu ispravnu odluku, tokom narednih godinu dana.
  • Rajko

    23.01.2023 10:10
    Igranje vatrom
    Budu li stvarno to uradili, mogu da zaborave na izvoz bilo čega u RF kao i na uvoz retkih metala, ruda i minerala. A videćemo sledeće godine da li će moći bez fosilnih goriva i mineralnog djubriva iz RF...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.