U Francuskoj skočila prodaja etanola jer građani pokušavaju da dođu do jeftinijeg goriva

U Francuskoj je porasla prodaja etanola za 13 odsto u 2022. godini, jer su se građani u potrazi za jeftinijim gorivom okrenuli benzinu koji sadrži čak 85 posto etanola.
U Francuskoj skočila prodaja etanola jer građani pokušavaju da dođu do jeftinijeg goriva
Foto: Pixabay
To je objavilo Udruženje proizvođača etanola i alkohola SNPAA, preneo je Rojters.
Ukupna prodaja etanola dostigla je tako približno 1,47 miliona kubnih metara, nasuprot 1,30 miliona u 2021. godini.
Potrošnja goriva sa oznakom E85, biogoriva koje sadrži 85 odsto etanola i 15 odsto benzina, porasla je prošle godine za skoro 83 odsto, na 854 hiljade kubnih metara.
 
"Prošlogodišnji uspeh povezan je sa sve većim strahovima od rata u Ukrajini, koji je izazvao skok cena goriva, kao i sa činjenicom da su proizvođači opreme za to gorivo uspeli da zadovolje dodatnu potražnju", objasnio je generalni sekretar udruženja Silvan Demur.
 
Prema njegovim rečima, prodaja goriva E85 verovatno će porasti za dodatnih 25 odsto ove godine, dostižući tržišni udeo od osam odsto.
 
"Poređenja radi, prošle godine je imao udeo od 6,5 odsto, a u prošlosti četiri odsto", dodao je on.
 
Iako je potrebno više bioetanola za prelazak istih razdaljina, zbog nižih poreza prednost u ceni je značajna što je navelo potrošače u Francuskoj da se okrenu automobilima sa fleksibilnim gorivom - koji mogu da rade na benzin, etanol ili mešavinu ta dva, odnosno kompleta sa fleksibilnim gorivom koji omogucavaju standardnim automobilima da rade na gorivo sa visokim sadržajem etanola.
 
Gorivo na bazi etanola u Francuskoj se dobija iz žitarica ili šećerne repe. E85 je najjeftiniji benzin na francuskom tržištu. Korišćenje tog tipa goriva zahteva ugradnju posebne opreme kako bi se motor prilagodio za pogon na biogorivo.
 
Cene goriva su prošle godine porasle širom sveta zbog rasta cena sirove nafte, podržane zabrinutošću usled oskudnog globalnog snabdevanja, podseća Rojters.
  • žorž

    26.01.2023 10:53
    humanum est
    Eto objašnjenja zašto su tolike količine Ukrajinsih žitarica završile u zapadnim zemljama a tek mrvice u Africi .Bitnija je lagodna vožnja zapadnjaka od tamo nekih života afrikanaca -(zapadni kriterijumi ).

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.