Ruski sud proglasio nezavisni medij Meduza "nepoželjnim"

Ruski sud proglasio je danas "nepoželjnim" ruski nezavisni medij Meduza, otvarajući put ka krivičnom gonjenju novinara tog medija, u novoj epizodi represije protiv civilnog društva u zemlji.
Ruski sud proglasio nezavisni medij Meduza "nepoželjnim"
Foto: Pixabay
Portal Meduza.io na ruskom jeziku koji je baziran u Leteniji da bi se izbegla cenzura pokrenut je u martu 2014. godine.
Poslednjih gotovo godinu dana najveći deo svojih članka posvećuje ruskoj vojnoj operaciji u Ukrajini i povećanoj represiji nad ruskim civilnim društvom.
Rusko tužilaštvo objasnilo je danas u saopštenju da je ustanovljeno da aktivnost tog medija predstavlja pretnju za osnove ustavnog poretka i bezbednosti u Rusiji. U aprilu 2021. rusko ministrstvo pravde već je svrstalo Meduzu na spisak "stranih agenata", što je oznaka koja portalu otežava rad. 
 
Današnjom odlukom se de fakto zabranjuje postojanje tog medija u Rusiji.
 
"Krivično gonjenje bi moglo da bude pokrenuto protiv zvaničnika i novinara Meduze, onih koji samo distribuiraju naše članke, na primer objavljujući link ka članku na svojoj Fejsbuk stranici, onih koji pokušaju da nam prebace novac iz Rusije i onih koji nam daju intervjue i komentare", navela je Meduza u saopštenju.
 
Po navodima tog informativnog portala oni i dalje imaju publiku od više miliona ljudi u Rusiji uprkos pokušajima vlasti da blokiraju njihov sajt preko interneta.
 
"Strahujemo za naše čitaoce, strahujemo za one koji su sarađivali sa Meduzom tokom godina. Strahujemo za naše bližnje i naše prijatelje, ali verujemo u ono što radimo", navodi se dalje u saopštenju redakcije.
 
U Rusiji svako učestvovanje u aktivnostima nekog medija proglašenog "nepoželjnim" može biti podložno kazni do četiri godine zatvora za novinare i do šest godina zatvora za organizatore, navodi agencija Frans pres. 
 
Čak bi objavljivanje članaka Meduze na društvenim mrežama potencijalno moglo da se vidi kao "učestvovanje" u aktivnostima, i može povući sudsko gonjenje.
  • DM

    27.01.2023 13:19
    osnivači
    @Zoki
    Osnovala je Galina Timčenko i grupa drugih ruskih novinara s Lenta.ru. Ona je tamo bila i glavni urednik dok nije dobila otkaz.
  • jelenče

    27.01.2023 10:59
    Rusi su zaostali, oni medij ukidaju sudom posle godinu dana. Razvijena evropa to uradi odmah bet suda, bez opravdanja, unapred i ništa ih nije briga. Trebali su i rusi tako al ko ih ... kad su blesavi i zaostali i nikad neće biti razvijeni zapad.
  • Marko

    27.01.2023 10:51
    Dobri đaci
    Rusi su počeli da uče od Amerike (SAD). Kao što je Amerika napala Srbiju i otela joj deo teritorije, tako i Rusija Ukrajini uzima deo teritorije. Kao što Amerika zabranjuje ruske medije, tako i Rusija zabranjuje američke. Stvar je sasvim jasna!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.