U toku potraga za malenom radioaktivnom kapsulom iz rudnika Rio Tinta u Australiji

Australijske vlasti i dalje traže radioaktivnu kapsulu koja je nestala na putu od rudnika Rio Tinta u gradiću Njuman do glavnog grada Perta dugom 1.200 kilometara.
U toku potraga za malenom radioaktivnom kapsulom iz rudnika Rio Tinta u Australiji
Foto: Pixabay
Vlasti Zapadne Australije su započele istragu da bi saznale kako je mala, ali potencijalno smrtonosna kapsula koja sadrži radioaktivni cezijum-137, supstancu koja se koristi u rudarstvu, nestala tokom transporta iz rudnika Rio Tinta u skladište u Pertu, navode australijski mediji.
Rio Tinto je saopštio da je angažovao stručnjake za radioaktivni materijal da "upakuju kapsulu i bezbedno je transportuju" u skladište i da im sve do 25. januara nije bilo saopšteno da je kapsula nestala, prenosi AP Australian.
Kamion koji je prevozio opasni materijal u stovarište u Pertu je stigao na odredište još 12. januara, ali je nestanak kapsule prijavljen tek ove nedelje, prenosi Rojters.
 
"Izlaganje cezijumu-137 može da izazove opekotine od radijacije ili mučninu", saopštilo je Odeljenje za požare i vanredne situacije. 
 
Šef zdravstvene organizacije Zapadne Australije Endrju Robertson je saopštio da dugotrajno izlaganje ovoj supstanci može da ima posledice na imunitet ljudi.
 
Cezijum-137 je radioaktivni izotop cezijuma sa periodom poluraspada od 30,2 godine, a do njegovog oslobađanja u prirodu dolazi upotrebom nuklearnog oružja, kao i u slučajevima nesreća u nuklearnim elektranama, zbog čega predstavlja veliki rizik za životnu sredinu, navodi Enciklopedija Britanika.
  • Mika

    30.01.2023 10:34
    Rio Tinto kapsula
    Šta li tek nas čeka, ako su tamo "zaboravni"...?!
    Izjasnite se "sendvičari", hoćete li im ovo dozvoliti ili ćete, makar za ovo, biti pametniji...?!
  • Živorad

    29.01.2023 15:52
    Izgubljena
    Izgubljena "malena kapsula"... dabogda je nikad ne pronašli. Iz Srbije otšli, u Srbiju se nikad ne vratili.
  • Niko Nekolic

    29.01.2023 11:50
    Deo zaboravnog naroda
    Od negde mi poznato to ime firme Rio Tinto... Odakle ono beše?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Aprilski sneg pao u BiH i Hrvatskoj

U delovima Bosne i Hercegovine danas je počeo da pada sneg, a među prvima su se zabelili Bosanski Novi, Bosanska Kostajnica i Bosanska Krupa.