Bogata britanska porodica najavila da će se izviniti i dati reparacije zbog držanja robova

Jedna bogata porodica iz Velike Britanije saopštila je da namerava da se javno izvini žiteljima karipskog ostrva Grenada, na kojem su, tokom 19. veka, porodični preci imali više od 1.000 robova.
Bogata britanska porodica najavila da će se izviniti i dati reparacije zbog držanja robova
Foto: Pixabay
Aristokratska porodica Trevelijan, koja je posedovala šest plantaža šećera na Grenadi, potvrdila je i da će platiti reparacije potomcima robova, preneo je BBC.
Predstavnica ove britanske porodice Laura Trevelijan posetila je Grenadu 2022. godine i bila šokirana činjenicom da su njeni preci dobili obeštećenje od vlade Ujedinjenog Kraljevstva kada je ropstvo ukinuto 1833. godine, dok oslobođeni afrički robovi nisu dobili ništa.
"Bilo je to zaista užasno jer sam lično videla plantaže na kojima su robovi kažnjavani i sprave za mučenje. Osećala sam se posramljeno. Ne možete popraviti prošlost, ali možete prepoznati i priznati bol", rekla je Laura Travelijan.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.