Ruski sud potvrdio zatvaranje najvećeg nezavisnog lista

Sud u Moskvi potvrdio je danas ranije donetu presudu o oduzimanju licence nezavisnom listu Novaja Gazeta koji je godinama kritikovao Kremlj.
Novaja gazeta bila je najpoznatiji ruski nezavisni list sve dok vlasti nisu naredile njegovo zatvaranje prošle godine u okviru obračuna sa neistomišljenicima.
Moskovski gradski sud odbio je danas žalbu lista na septembarsku odluku, koju je doneo okružni sud u Moskvi, a kojom mu je oduzeta licenca.
Okružni sud je u septembru odobrio peticiju koju je podneo ruski medijski regulator, koji je optužio list da nije na vreme predao svoju redakcijsku povelju vlastima.
 
Glavni urednik lista dobitnik Nobelove nagrade za mir Dmitrij Muratov osudio je danas presudu rekavši da ona "služi masom koja želi da narod gleda samo propagandu".
 
Nekoliko dana od početka rata u Ukrajini, ruski parlament odobrio je zakon koji zabranjuje navodno omalovažavanje ruske vojske ili širenje "lažnih informacija" o vojnoj kampanji zemlje u Ukrajini.
 
Zbog toga je zabranjeno na desetine nezavisnih ruskih medija, dok su neki objavili da obustavljaju svako izveštavanje u vezi sa Ukrajinom.
  • Vidra

    07.02.2023 22:30
    kao i obično
    Untermenschen!
  • Bogatić

    07.02.2023 20:14
    Rusi žive srpski san... Anlimited pauer and no rezponsibility!
  • Nik

    07.02.2023 19:48
    Nesnalaženje
    Mogao bi Vučić da daje privatne časove Putinu kako da ne preduzima ovako drastične i grube mere, a da ipak ostane na vlasti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet