Belorusija uvodi smrtnu kaznu za izdaju

Predstavnički dom parlamenta Belorusije usvojio je, nakon drugog čitanja, predlog izmena Krivičnog zakonika kojima se predviđa sprovođenje smrtne kazne za izdaju, objavilo je više evropskih medija.
Belorusija uvodi smrtnu kaznu za izdaju
Foto: Pixabay
Zakon takođe predlaže desetostruko povećanje novčane kazne za krivična dela "protiv mira i bezbednosti ljudi, civilne bezbednosti, bezbednosti saobraćaja, zdravlja stanovništva i države".
Istovremeno, tim propisom je predviđeno da se pritvor osumnjičenima za izdaju, zaveru u cilju preuzimanja državne vlasti, špijuniranje, teroristički čin ili diverziju sa 10 dana može produžiti do 20 dana u okviru kojih osumnjičeni mogu biti optuženi.
Predlog zakona o izmena Zakona o krivičnoj odgovornosti usvojen je u prvom čitanju 7. decembra 2022. godine.
 
Predlog zakona tek treba da odobri gornji dom parlamenta, Državni savet Narodne skupštine Republike Belorusije, a zatim mora da ga potpiše predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko.
 
Agencija DPA navoi da je Belorusija, kojom vlada autokrata Lukašenko, poslednja zemlja u Evropi u kojoj se još izriču smrtne kazne.
  • Mastodont

    23.02.2023 11:20
    @w/e

    Da možda uvedemo i nekakvo telesno kažnjavanje za vas koji ne razumete razliku između pijanog divljanja i ubijanja u saobraćaju i ovoga... Ipak stoka tako najbolje uči.
  • w/e

    22.02.2023 21:42
    bedno
    Zar sada negoduju svi oni sto na dnevnom nivou zahtevaju smrtne kazne u Srbiji za saobracajne prekrsaje i sve ostalo cega se sete?
  • KLF

    22.02.2023 12:58
    @Jokso

    E što vam to ne uvedu i u vašoj državi pa kad odete kući na vikend da se više ne vratite...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.