Hiljade pristalica opozicije na antivladinom protestu u Tirani

Hiljade pristalica albanske opozicije ponovo su protestovale u Tirani, tražeći ostavku premijera Edija Rame, koga optužuju za korupciju i loše upravljanje ekonomijom.
Demonstrantima, okupljenim u velikom broju ispred zgrade vlade uprkos jakoj kiši, obratili su se bivši predsednik i premijer Salji Beriša, lider Demokratske stranke, i bivši šef države Iljir Meta, koji vodi levičarsku Slobodarsku partiju.
Beriša je pozvao demonstrante da im se "pridruže u revoluciji radi zbacivanja kriminalne organizacije (vlade) i spasavanja Albanije i njenih građana.
Današnji skup je četvrti antivladin protest u Tirani u poslednjih mesec dana. Ramu, lidera socijalista, i njegovu vladu opozicija optužuje za korupciju, veze sa organizovanim kriminalom i loše ekonomske politike, kao i za egzodus mladih Albanaca koji traže posao u zapadnoevropskim zemljama.
 
Vlada odbacuje optužbe i navodi da drži inflaciju na niskom nivou u poređenju sa drugim evropskim zemljama, da je podigla minimalnu zaradu i subvencionisala račune za struju za porodice i mala preduzeća.
 
Opozicija optužuje Ramu i da je podmićivao ili davao povlašćeni tretman bivšem kontraobaveštajnom zvaničniku američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) Čarlsu Mekgonigalu, optuženom u SAD.
 
Rama je juče u parlamentu rekao da neće podneti ostavku, navodeći da opozicija želi "politički da iskoristi pravni proces u SAD koji nema nikakve veze sa Albanijom, vladom ili njime lično".
 
Opozicija tvrdi da je Rama podmićivao Mekgonigala, optuženog u SAD da je od FBI krio ključne detalje o putovanju u Albaniju 2017. sa bivšim albanskim obaveštajnim zvaničnikom, za koga se tvrdi da mu je dao najmanje 225.000 dolara.
 
Mekgonigal se nekoliko puta sastao sa Ramom i navodno ga pozivao na oprez prilikom dodeljivanja licenci za bušenje naftnih polja u Albaniji ruskim kompanijama. Rama je priznao da se sastajao sa Mekgonigalom, ali je negirao da mu je davao novac ili povlašćeni tretman.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet