Šteta od zemljotresa u Turskoj veća od 100 milijardi dolara, poginulo više od 46.000 ljudi

Samo materijalna šteta izazvana zemljotresom u Turskoj prelazi 100 milijardi dolara, prema preliminarnom proračunu Svetske banke, UN, Evropske unije i Vlade u Ankari.
Šteta od zemljotresa u Turskoj veća od 100 milijardi dolara, poginulo više od 46.000 ljudi
Foto: Beta/AP
Mesec dana posle zemljotresa, u kojem je u Turskoj poginulo više od 46.000 ljudi, već je jasno da će samo materijalna šteta biti više od 100 milijardi dolara, rekla je Luiza Vinton, šefica Programa UN za razvoj u Turskoj.
Ona je na video-konferenciji UN u Ženevi rekla iz Gaziantepa, u Turskoj, da "troškovi rekonstrukcije i svega što ide s boljom i više ekološkom rekonstrukcijom, očigledno će preći taj iznos".
Procene su i dalje zasnovane na preliminarnim podacima, ali će iznos od 100 milijardi dolara štete biti predstavljen na Konferenciji donatora za pomoć rekonstrukciji 16. marta u Briselu, rekla je Vinton.
 
Vinton je izrazila "razočaranje i tugu2 zbog manjka velikodušnosti donatora, ukazujući da je do sada ispunjeno samo 9,6 odsto od milijardu dolara pomoći hitno tražene 16. februara.
 
U potresu 6. februara magnitude 7,8 i narednog magnitude 7,6, u Turskoj je poginulo gotovo 46.000, a povređeno 105.000, ali bilans je i dalje nepotpun.
 
U 11 od 81 provincije u Turskoj je uništeno ili oštećeno 214.000 zgrada, od kojih su neke bile više deset spratova. U tim zemljotresima je poginulo i gotovo 6.000 ljudi u susednoj Siriji, gde je materijalna šteta takođe velika.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet