Stiven Sigal i bugarski rusofil prave međunarodni pokret

Predsednik Bugarskog nacionalnog pokreta rusofila Nikolaj Malinov, u saradnji sa američkim glumcem Stivenom Sigalom, osniva Međunarodni pokret rusofila u Moskvi.
Tako danas piše ogranak briselskog portala EURACTIV u Bugarskoj.
Osnivačkom kongresu pokreta koji treba da se održi sutra, prisustvovaće ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov i Sigal, koji godinama živi u Rusiji kao specijalni predstavnik za pitanja rusko-američkih humanitarnih odnosa.
Portparolka ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova potvrdila je da će kongresu, pored Lavrova, prisustvovati i ruske državne, političke i javne ličnosti, predstavnici nauke i kulture i strani delegati iz nekoliko desetina država, prenosi Tas.
 
Malinov je trenutno u Bugarskoj optužen za špijunažu, a SAD su ga, prema Međunarodnom zakonu Magnitski, sankcionisale jer je navodno podmitio sudiju da mu dozvoli da otputuje u inostranstvo i primi rusku nagradu od predsednika Vladimira Putina.
 
SAD su u februaru takođe sankcionisale pokrete "Rusofili" i "Rusofili za preporod otadžbine" jer ih je Malinov direktno ili indirektno kontrolisao.
 
Osnivačkom kongresu novog pokreta sutra prisustvovaće i Konstantin Malofejev, predsednik upravnog odbora medijske grupe Cargrad, koja je posvećena ruskom pravoslavlju i podržava Putina.
 
Malinov tvrdi da je Putin, sa kojim se sastao 4. novembra 2019. godine, još tada podržao njegovu ideju o Međunarodnom pokretu rusofila.
 
Cilj pokreta biće da okupi "prave patriote" iz različitih država koje ujedinjuje ljubav prema Rusiji i njenoj kulturi i koji teže multipolarnom svetu zasnovanom na tradicijama naroda, navodi se u jednoj od Malofejevih publikacija.
 
Organizacija namerava da uspostavi i Evropsku građansku inicijativu za ukidanje sankcija EU protiv Rusije i održavanje događaja vezanih za istoriju i antifašističku borbu, rekao je Malinov na ruskoj televiziji.
Malinov je 27. februara u emisiji "Velika igra" na ruskoj televiziji Pervi kanal rekao da su oni koji Rusiju proglašavaju agresorom "varvari, rusofobi i moderni fašisti".
 
Dok je Malinov govorio emitovani su snimci iz Bugarske na kojima se vidi kako njegovi istomišljenici u majicama na kojima piše "Putin je naš predsednik" skidaju i na pod bacaju zastavu Evropske unije.
  • Ovo je normalno

    13.03.2023 15:34
    Bugari su veći Rusofili od Srba, bili su sa Rusima zajedno kad je bilo najteže u Krimskom ratu 1860-ih . I nedavno je i Bugarska vlada pala zbog toga što su uveli sankcije Rusiji. Ovo sa Sigalom nije priča bez uporišta u Bugarskom društvu
  • AD

    13.03.2023 14:38
    Lobiranje
    Pa dobro, ovo nije ništa čudno. Imamo to i kod nas. Jedan lobista je čak postao ambasador u Hrvatskoj.
  • gums

    13.03.2023 14:20
    "Prave patriote" ne izražavaju podaničku ljubav prema drugoj državi.
    Mada, ko sve se sada zove patriJotom...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet