Dodik: Uskoro prekid kontakta predstavnika RS sa američkim i britanskim diplomatama u BiH

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će taj entitet BiH uskoro doneti odluku o prekidu kontakata sa američkim i britanskim diplomatama i ambasadama u Bosni i Hercegovini.
Dodik je rekao da je na jučerašnjem sastanku predstavnika vladajuće koalicije u RS, sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) na čelu, odlučeno da se "sačini informacija i pristupi donošenju odluke u Narodnoj skupštini i Vladi Republike Srpske o prestanku kontakata s američkim i britanskim diplomatama i ambasadama u BiH".

On je, kako je prenela Radio-televizija RS (RTRS), naveo da je u toku formiranje tima koji će sačiniti sveobuhvatnu informaciju "o antidejtonskom delovanju američkih i britanskih diplomata i ambasada, kao i njihovom mešanju u unutrašnje stvari BiH".

"Dejtonski sporazum nisu potpisale Sjedinjene Američke Države, ni Velika Britanija, oni nisu ti koji bi mogli da tumače Dejtonski sporazum, jer je to stvar strana potpisnica sporazuma i njegovih aneksa", ocenio je Dodik.
 
Prema njegovim rečima, Republika Srpska je potpisnik aneksa Dejtonskog sporazuma, a pogotovo Aneksa 4, koji je Ustav BiH, i Aneksa 10 o visokom predstavniku.
 
Dodik smatra da američke i britanske diplomate i ambasade "sistematski ruše Ustav BiH i druge anekse, a pogotovo Aneks 10 o visokom predstavniku", dodavši da je to posebno bilo izraženo slučaju Kristijana Šmita, koga su bez obavezne odluke Saveta bezbednosti UN podržali za visokog predstavnika u BIH.
 
"Osim toga, ambasador SAD (Majkl Marfi) otvoreno podržava pozivanje na oružje muslimana u BiH, solidarišući se sa izjavom poglavara Islamske zajednice u BIH Huseina Кavazovića o dizanju na oružje muslimana u BiH", istakao je on.
 
To je, kako je naglasio Dodik, za Srbe neprihvatljivo i "sprečava bilo kakvu komunikaciju s navedenim strukturama, jer je takvo ponašanje je direktan udarac mogućem pomirenju u BiH".
 
Osim prekida kontakata predstavnika vlasti u RS sa američkim i britanskim diplomatama i ambasadama u BiH, on je naveo da će to učiniti i predstavnici Srba na nivou BiH, od Predsedništva BiH, Saveta ministara, Parlamentarne skupštine BiH i svih ostalih iz RS zaposlenih u zajedničkim institucijama BiH.
 
"Vlada Republike Srpske će takvu odluku doneti tokom iduće sedmice, a Narodna skupština na prvom redovnom zasedanju, ukoliko se ne odluči da se organizuje vanredna sednica Skupštine po ovom pitanju", kazao je predsednik RS.
Na takav potez, naveo je Dodik, RS su prisilile američka i britanska strana, naglašavajući da "pored svih dosadašnjih kršenja Dejtonskog sporazuma, a pogotovo Aneksa 4 i Aneksa 10, pripremaju još jednu prevaru i otimačinu u vezi s imovinom, koja nesumnjivo i bez dileme pripada Republici Srpskoj".
 
Prema njegovim rečima, bilo kakvo preduzimanje mera navedenih "neprijatelja srpskih interesa koje se tiču imovine Republike Srpske, dovešće do odluka koje će zaštititi njen suverenitet i dodatno izgraditi njen državni kapacitet".
  • Odobravanje?

    18.03.2023 13:18
    Sta to znaci za Srbiju s kojom je previse povezan?
  • zztop

    18.03.2023 08:15
    Ko li ga samo savetuje... hahaha rep.srpska šta je to ,jel to ZSO u BiH...
  • Realista

    18.03.2023 06:45
    sistem bezvrednosti...
    Ma da, i sakcije da uvedeš SAD i VB!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.

Odloženo izručenje Asanža u SAD

Sud u Velikoj Britaniji saopštio je danas da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž još ne može biti izručen SAD koje ga terete za špijunažu.