Letonija ukida dečije lutkarske predstave na ruskom jeziku

Član pozorišnog odbora Letonskog pozorišta lutaka Martinš Ejhe saopštio je da će ovo pozorište počev od sledeće sezone ukinuti sve predstave na ruskom jeziku.
Letonija ukida dečije lutkarske predstave na ruskom jeziku
Foto: Pixabay
"Skoro sve naše predstave su na ruskom jeziku. Ne postavljamo nove. Na repertoaru će biti do kraja sezone, a u sledećoj sezoni ih više neće biti", rekao je Ejhe, prenose RIA Novosti.
Ova odluka je doneta na osnovu naredbe Ministarstva kulture Letonije, dodao je on.
Ministarstvo kulture ove zemlje obrazložilo je naredbu činjenicom da od 1. septembra u Letoniji počinje prelazak obrazovanja isključivo na letonski jezik.
 
Letonsko lutkarsko pozorište, koje je do sada imalo predstave i na letonskom i ruskom jeziku, dužno je da postepeno pređe samo na letonski jezik, navodi se u obrazloženju.
 
U Letoniji živi oko 1,8 miliona ljudi, a od toga oko 40 odsto stanovništva pripada ruskom govornog području. Letonija ima jedan zvaničan državni jezik, letonski, dok ruski ima status stranog jezika.
  • Pobesneli Laloš

    26.03.2023 19:54
    Bitange udarile na decu.
  • Jedna od mnogih

    26.03.2023 10:15
    Tužno
    Samo će se još više podeliti i počeće nezadovoljstvi pa mržnja... Koliko mi jezika imamo u Vojvodini i nikom ne smeta, samo smo bogatiji sa tim... Ukrajinska vlast nije dozvoljavala škole na ruskom i mađarskom jeziku, samo na ukrajinskom a sada izigrava žrtvu...
  • Jako poznato

    26.03.2023 08:54
    Naci Letonija
    Isto kao i u ukrajini! Jos da spale sve knjige ruskih pisaca, i nosace muzike ruskih kompozitora! Pa neka slusaju i citaju letonske.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.