Rus čija je ćerka nacrtala antiratni crtež osuđen na dve godine zatvora

Ruski sud je u utorak na dve godine zatvora osudio jednog samohranog oca čija je ćerka u školi napravila crtež protiv ruske invazije Ukrajine.
Zvanično je osuđen zbog navodnih antiruskih objava na društvenim mrežama koje je on negirao.
Aleksej Moskaljov je uoči presude pobegao iz kućnog pritvora u gradu Jefremovu i na slobodi je, rekli su zvaničnici suda.
Njegova 13-godišnja ćerka Marija, koju su mu vlasti oduzele zbog crteža, napisala mu je pismo podrške iz sirotišta u kojem živi, rekavši, prema rečima njegovog advokata: "Tata, ti si moj junak".
 
Slučaj Moskaljova privukao je međunarodnu pažnju kao podsetnik da Kremlj intenzivira suzbijanje neslaganja, ciljajući na više ljudi i izričući oštrije kazne za kritikovanje rata. Tako široka državna kampanja represije nije viđena još od sovjetske ere, piše AP.
 
Moskaljov, 54, optužen je da je više puta "diskreditovao rusku vojsku", što je krivično delo po zakonu koji su ruske vlasti donele ubrzo po slanju trupa u Ukrajinu.
 
Osuđen je zbog niza postova na društvenim mrežama o ruskim zločinima u Ukrajini i pominjanja "terorističkog" režima u Moskvi za koje on tvrdi da ih nije napravio.
 
Ali, prema rečima njegovog advokata i aktivista koji su ga podržavali tokom suđenja, njegove nevolje su u stvari počele na proleće prošle godine pošto je njegova 13-godišnja ćerka Marija nacrtala antiratnu sliku u Jefremovskoj školi koja prikazuje rakete koje iznad zastave Rusije lete ka ženi s detom, uz reči: "Slava Ukrajini".
 
U aprilu 2022. Moskaljov je kažnjen zbog kritičkih komentara na društvenim mrežama, u decembru mu je pretresen stan i protiv njega je pokrenut krivični postupak. On je tada stavljen u kućni pritvor, a njegova ćerka u sirotište.
 
Na suđenju koje je završeno za samo jedan dan u ponedeljak, tri učitelja i direktor Marijine škole su svedočili da su našli Moskaljovljeve "diskreditirajuće" postove na društvenim mrežama, i tvrdili da Marijin crtež nema nikakve veze sa slučajem što je u suprotnosti sa njegovim izjavama.
Moskaljov je odbacio optužbe i insistirao da nema nikakve veze sa objavama na društvenim mrežama koje su mu pripisane, ali je u završnoj reči rekao da je protiv onoga što Kremlj naziva "specijalnom vojnom operacijom".
 
"Kako se čovek može osećati prema smrti, prema ljudima koji umiru? Odrasli umiru, deca...samo negativno, kako se drugačije može osećati prema ratu?", preneo je njegove reči ruski nezavisni novinski sajt "Mediazona".
  • Milan

    29.03.2023 11:18
    @grof
    1. Nije rekao da je u redu ubijati Ruse u Donbasu.
    2. Naravno da je pogrešno ubijati Ruse, kao što je pogrešno ubijati Ukrajince.
    3. U redu je, kao građanin, biti protiv neke politike, rata, državnog uređenja, ako se to iskazuje na nenasilan način, npr. crtežom ili objavom.
    4. Nije u redu ljude osuđivati na zatvor zbog iskazanog stava, nije u redu biti diktator, autokrata, nije u redu svakoga ko se ne slaže sa tobom proglašavati za izdajnika i državnog neprijatelja, hapsiti, trovati, ubijati...
  • @pljeskavica

    29.03.2023 10:04
    za najkaci a najtačniji komentar.
  • grof

    29.03.2023 09:46
    ne računa se od 2014.
    "Kako se čovek može osećati prema smrti, prema ljudima koji umiru? Odrasli umiru, deca...samo negativno, kako se drugačije može osećati prema ratu?", preneo je njegove reči ruski nezavisni novinski sajt "Mediazona"."
    A u Donbasu su ukrajinci ubijali....komarce , muve ,buve šta li...verovatno je to bila ukrajinska akcija dezinsekcije po njemu .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet