Stoltenberg: Finska će se formalno pridružiti NATO-u za nekoliko dana

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas u Briselu da će se Finska formalno pridružiti Alijansi za nekoliko dana.
Stoltenberg: Finska će se formalno pridružiti NATO-u za nekoliko dana
Foto: Pixabay
Stoltenberg je u video objavi na Jutjub kanalu NATO-a rekao da će pridruživanje Finske tu državu učinti bezbednijom a Alijansu jačom.
"Finska ima veoma sposobne snage i jake demokratske institucije, tako da će  doneti mnogo našoj Alijansi", izjavio je on.
Stoltenberg je dodao da je ovo najbrži proces ratifikacije u modernoj istoriji NATO-a i da je svih 30 članova sada ratifikovalo protokol o pristupanju.
 
"Upravo sam razgovarao sa predsednikom Saulijem Niinisteom da mu čestitam ovaj istorijski događaj", rekao je u video obraćanju.
 
Turski parlament sinoć je glasao za prijem Finske u NATO, posle deset meseci neizvesnosti. Turska je poslednja članica Alijanse koja je dala "zeleno svetlo" finskom članstvu.
 
Međutim Ankara i dalje blokira kandidaturu Švedske, koja je podneta prošle godine, u isto vreme kada i finska.
  • Novosađanka

    31.03.2023 21:25
    Najsrećnija nacija na svetu
    Sad će Finci postati još srećniji! Blago njima...
  • Samo pitam

    31.03.2023 13:13
    Putin je kao jedan od razloga agresije na Ukrajinu naveo da neće dozvoliti dolazak NATO-a na granice Rusije.
    Da li pridruživanje Finske NATO-u znači da će Rusija napasti i Finsku ... ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izborna komisija: Putin ubedljivo pobedio

Aktuelni predsednik Rusije Vladimir Putin ubedljivo je pobedio na predsedničkim izborima, koji su održani u prethodna tri dana, jer posle 70 odsto prebrojanih glasova ima podršku 87,17 odsto birača.