Finska danas ulazi u NATO, tome prethode određeni koraci

Finska se danas pridružuje NATO savezu, nekoliko dana nakon što je Turska ratifikovala članstvo te nordijske zemlje i oslobodila joj put da postane 31. članica najvećeg vojnog saveza.
Finska danas ulazi u NATO, tome prethode određeni koraci
Foto: Pixabay
Sve članice NATO-a moraju jednoglasno glasati za prijem nove zemlje u Alijansu.
"Ovo je istorijska nedelja", rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg novinarima u Briselu, uoči sastanka ministara spoljnjih poslova Alijanse. Taj potez će, rekao je, učiniti "Finsku sigurnijom, a naš savez jačim".
Dodatak Finske, koja deli 1.340 kilometara granice s Rusijom, više će nego udvostručiti veličinu granice NATO-a s Rusijom.
 
Preostalo je još nekoliko proceduralnih koraka pre nego što se Finska pridruži redovima NATO-a.
 
Pisma o prihvatanju
 
Turska će danasu sedištu NATO-a u Briselu predati pismo o prihvatanju Finske američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu. Sjedinjene Države su depozitar ili čuvar NATO-a prema osnivačkom ugovoru Alijanse iz 1949. godine.
 
Potpisi
 
Stoltenberg će zatim pozvati Finsku da Blinkenu predstavi svoj dokument o prihvatanju, koji je potpisao ministar spoljnjih poslova Peka Havisto. Finski predsednik Sauli Ninisto ovlastio je Havista da potpiše dokument.
 
Puno članstvo
 
Nakon što se preda dokument o prihvatanju članstva Finske, zemlja će zvanično postati članica NATO-a. Ceremonija podizanja zastave biće održana danas u Briselu.
 
Finska - Švedska
 
Finska i susedna Švedska zajednički su podnele zahtev za članstvo u NATO-u u maju 2022. Zemlje, koje imaju bliske kulturne, ekonomske i političke veze, planirale su da istovremeno uđu u Alijansu.
Kandidatura Švedske je, međutim, zastala zbog protivljenja Turske, čiji je predsednik rekao da njegova zemlja neće ratifikovati članstvo pre nego što se reše njeni sporovi sa Stokholmom. Turska vlada optužila je Švedsku da je previše blaga prema grupama za koje smatra da su terorističke organizacije.
 
Mađarski parlament takođe tek treba da ratifikuje ulazak Švedske u NATO, a još nije jasno kada će to učiniti. Stoltenberg je u ponedeljak rekao da se nada da će se Švedska pridružiti u narednim mesecima, pre nego što se američki predsednik Džozef Bajden i njegove kolege iz NATO-a sastanu u Litvaniji u julu.
  • Vlada

    05.04.2023 11:59
    @Nemanja

    Čuj 80 godina, obučava se za to mnogo duže - 80 godina ima kako je obučena i spremna.
  • Nemanja

    04.04.2023 13:53
    @Samo pitam
    Jedina svrha postojanja finske vojske je da drži Ruse na dogovorenoj strani Karelije. Ista je samo za to obučavana već 80 godina.
    Suomi perkele...
  • @ Samo pitam

    04.04.2023 12:33
    Druga najjača vojna sila sveta nije u stanju da već godinu dana osvoji Bahmut, selendru veličine Žablja a ne da se sada bave sa Finskom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet