Aerodrom u Amsterdamu zabranjuje privatne avione i noćne letove

Uprava holandskog aerodroma Shipol-Amsterdam je danas najavila da će zabraniti noćne letove i privatne mlaznjake da bi se smanjilo zagađenje gasovima i bukom.
Aerodrom u Amsterdamu zabranjuje privatne avione i noćne letove
Foto: Pixabay
Poletanja aviona neće biti od ponoći do 6 sati, a sletanja neće biti pre 5.
To znači da će godišnje biti 10.000 letova manje.
Te promene u jednom od najvećih evropskih vazduhoplovnih čvorišta trebalo bi da stupe na snagu u sezoni 2025-2026. godine.
 
"Jedini put je da budemo tiši, čistiji, brži", rekao je izvršni direktor aerodroma Rud Sondag i dodao da će zabrana noćnih letova doneti mir stanovništvu u okolini.
 
Privatni maznjaci će biti zabranjeni jer izazivaju "neproporcionalnu količinu zagađenja bukom i emisije CO2 po putniku"- 20 puta više emisije CO2 od velikih komrcijalnih aviona.
 
Holandska policija je u novembru privela nekoliko stotina klimatskih aktivista koji su blokirali pistu aerodroma, vozili po njoj bicikle i sedeli ispred hangara privatnih mlaznjaka.
 
Holandske vlasti su u junu 2022. saopštile da će do 2024. godine smanjiti godišnji broj letova na aerodromu Shipol sa 500.000 pre epidemije korona virusa, na 440.000, kako bi ograničile zagađenje bukom i gasovima.
 
Velike aviokompanije, među kojima KLM, Delta i IziDžet (EasiJet) su u martu najavile da će tražiti sudsku zaštitu od te odluke holandske vlade.
  • @Drum

    07.04.2023 07:27
    Upravo suprotno.
    Aerodromi su pre 50,70,80 godina bili mali i daleko od naselja. Aerodromi su rasli, toliko da su se naslonili na naselja.
    A to da li je ili nije neko kupio jeftinu parcelu je irelevantno ako je legalno kupio legalno građevinsko zemljište. Njegovo pravo na zdrav život je neprikosnoveno.
    Kada to srbadija uklaviri možda ćemo da prestanemo da od države pravimo smetljište jer "kupio je jeftino parcelu jer je znao da pored izlivaju fekalnu kanalizaciju"
  • Drum

    05.04.2023 01:41
    Shipol u Amsterdamu i Heathrow u Londonu već duže vremena primaju pritužbe stanovnika u okolini tih aerodroma.
    Bila je emisija na tu temu.
    Glupost je što propuštaju pred tim stanovnicima.
    Prvo su izgrađeni aerodromi, nije bilo naselja oko njih. Zbog buke, tu su parcele bile jeftinije, onda su ljudi kupovali i sve bliže i bliže se primicali sa gradnjom aerodromima.
    Da bi se počeli buniti kako im smeta buka.

    Bilo bi ispravno podržati stanovnike, da su aerodromi izgrađeni posle tih naselja ovako, sami su birali gde će da žive.

    To je kao da odem među lavove, svesno, a onda tražim da pobiju lavove, jer hoće da me pojedu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet