Proces protiv Trampa povećao njegove šanse za republikansku nominaciju, pokazuju istraživanja

Proces krivičnog gonjenja bivšeg predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa je povećao njegove šanse za republikansku nominaciju, pokazuju ispitivanja javnog mnjenja.
Proces protiv Trampa povećao njegove šanse za republikansku nominaciju, pokazuju istraživanja
Foto: Beta/AP
Ispitivanja koja su sproveli Rojters i Ipsos prikazuju da su Amerikanci podeljeni oko ove teme, ali se čini da je to povećalo šanse za Trampovu nominaciju za predsedničke izbore 2024. godine.
Anketa je sprovedena u sredu i četvrtak, 5. i 6. aprila, nakon što je početkom nedelje objavljena optužnica tužilaštva u Njujorku protiv Trampa u 34 tačke za falsifikovanje poslovne dokumentacije i njegovog saslušanja pred sudom na Menhetnu.
Istraživanje je pokazalo da 49 odsto Amerikanaca smatra da je ispravno što je tužilaštvo pokrenulo prvi krivični postupak ikada protiv jednog bivšeg ili aktuelnog američkog predsednika.
 
Oko 84 odsto onih koji su sebe opisali kao demokrate reklo je da su optužbe opravdane, dok se samo 16 procenata republikanaca saglasilo sa time.
 
Oko 40 odsto republikanaca reklo je da je, zbog ovog slučaja, veća verovatnoća da će glasati za Trampa 2024. godine, dok je 12 odsto reklo da je zbog toga manja šansa da će ga podržati.
 
Preostalih 38 procenata navelo je da to nema uticaja na njihovo mišljenje.
 
Tramp vodi u izboru za republikansku nominaciju sa velikom razlikom imajući u vidu da 58 odsto republikanaca kaže da je on kandidat kojeg preferiraju, što je porast u odnosu na 48 onih odsto prema anketi Rojtersa i Ipsosa objavljenoj u ponedeljak.
 
Guverner Floride Ron Desantis, koji još nije ušao u trku za nominaciju, na drugom je mestu sa podrškom od 21 odsto.
Iako su demokrate i republikanci duboko podeljeni oko slučaja krivičnog gonjenja Trampa, istraživanje je pokazalo da postoji snažno uverenje da je Tramp ugovorio plaćanja porno zvezdi Stormi Danijels i modelu Karen Mekdugal kako bi one ćutale o navodnim vanbračnim vezama.
 
Oko 73 odsto Amerikanaca veruje da je to slučaj, uključujući 55 odsto republikanaca.
 
Međutim, 76 odsto republikanaca smatra da neki u policiji rade na delegitimizaciji Trampa kroz politički motivisane istrage, u poređenju sa 34 odsto demokrata.
 
Oko 51 odsto svih ispitanika, ali samo 18 odsto republikanaca, reklo je da bi optužbe trebalo da diskvalifikuju Trampa da se ponovno kandiduje za predsednika.
 
U istraživanju je učestvovalo 1.004 ispitanika iz SAD.
  • Milojko

    07.04.2023 13:40
    Glupi i senilni bajden opet ne zna šta radi. Trampu je dao vetar u leđa ne samo za nominaciju kod republikanaca već i na sledećim izborima za predsednika usa. Tramp će mu jednog dana podići spomenik zbog toga.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.