Bugarsko tužilaštvo: Srbija odbila da uhapsi osnivače kripto kompanije Nexo

Vlasti u Srbiji nisu ispunile zahtev bugarskog tužilaštva da stave u privremeni pritvor osnivače kripto kompanije Nexo Antonija Trenčeva i Kostu Kančeva, saopštilo je Gradsko tužilaštvo Sofije.
Bugarsko tužilaštvo: Srbija odbila da uhapsi osnivače kripto kompanije Nexo
Foto: Pixabay (ilustracija)

To javlja servis Radija Slobodna Evropa (RSE) na bugarskom jeziku, a vlasti Srbije se još nisu oglasile ovim povodom.

Vest dolazi nakon što je tužilaštvo 12. januara ušlo u kancelarije Nexo kriptobanke u Sofiji nakon istrage o "organizovanoj kriminalnoj grupi formiranoj radi vršenja dela finansijskog kriminala". Optužene su četiri osobe iz te kompanije, od kojih su dve bile na poternici. Nexo je negirao optužbe i rekao da će tužiti državu.

SGP je u ponedeljak, 10. aprila, saopštio da je od Interpolove nacionalne kancelarije u Beogradu u petak dobio informaciju da su dvojica optuženih doputovala 6. aprila u 23 sata i 5 minuta na beogradski aerodrom letom iz Dubaija. Interpol je obavestio srpske vlasti da poternice nisu vidljive zbog pritužbi koje su uložili Trenčev i Kančev.
 
SGP takođe navodi da je Ministarstvu pravde Srbije poslao prevode na srpski jezik zahteva za međunarodnu poternicu i određivanje privremenog pritvora.
 
Osnivači bugarske kriptobanke Nexo su bivši poslanik iz sada ugašenog Reformskog bloka Antoni Trenčev i Kosta Kančev. Kompanija postoji od 2017. godine.
 
Prema Interpolu, na koji se poziva Tužilaštvo, Trenčev i Kančev su rekli da su "žrtve politički motivisane kampanje kleveta tokom izborne kampanje u Bugarskoj". Ta organizacija je zatražila dodatne informacije od bugarskog tužilaštva o mogućim političkim pozicijama, aktivnostima, vezama i uticaju dve tražene osobe u Bugarskoj.
 
Nakon što je hapšenje u Srbiji odbijeno, državno tužilaštvo je obavestilo glavnog tužioca Ivana Geševa o nepoštovanju međunarodnih sporazuma iz Evropske konvencije o ekstradiciji, kako bi o svemu bio obavešten generalni sekretar Saveta Evrope.
 
Tužilaštvo je početkom ove godine saopštilo da ima podatke da su transakcije na ime predstavnika palestinske terorističke organizacije Hamas prošle kroz kripto platformu. Nexo je takođe optužen za 23 transakcije sa ruske berze Hydra nakon što su je sankcionisale SAD 5. aprila 2022. Imao je i transakcije sa iranske berze Nobitex nakon što su je sankcionisale Ujedinjene nacije.
 
Prema prvim informacijama objavljenim u januaru ove godine, u poslednjih pet godina kroz platformu za trgovanje, investiranje i kreditiranje kriptovaluta prošla su sredstva u iznosu od preko 94 milijarde bugarskih leva, rekla je medijima portparolka glavnog tužioca Siika Mileva. Prema njenim rečima, među klijentima kompanije bila je i osoba povezana sa finansiranjem terorističkih aktivnosti.
 
Krajem prošle godine kompanija je objavila da se povlači iz SAD. Odluka je objavljena nakon što je osam američkih država preduzelo pravne mere protiv Nexovih depozitnih proizvoda.
 
Osim toga, kripto banka je privukla pažnju američkog Biroa za finansijsku zaštitu potrošača.
 
"Nexo je prekršio zakon i poverenje investitora lažno tvrdeći da je to licencirana i registrovana platforma", rekla je državna tužiteljka New Yorka Letitia James, dodajući da je tužila kompaniju i traži "oduzimanje svih prihoda proizašlih iz Nexovog nezakonitog ponašanja".
  • Da se podsetimo!

    11.04.2023 07:37
    Bitkoin ide na Ko$ovo ravno
    Živan Lazić zivanlaz@gmail.com
    INFO 19.01.2022

    Radojičič
    19.01.2022 • 13:41
    Se setio

    Možda ima i neki veći pogon u nekoj napušteno fabrici koji troši struju kao pola novog sada. Možda neko iz srpske vlasti ima neki majner dole? Ko bi ga znao, ali ko ima vlast i ne plaća struju, može da zida i neku zgradu u NS od tih para. Ko zna...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet