Iran: Počeo nadzor i hapšenje žena koje krše pravila oblačenja

Iranska policija saopštila je danas da je počela primenu mere za identifikaciju i kažnjavanje žena koje krše pravila oblačenja nametnuta u zemlji, koristeći pametnu tehnologiju.

Policija je navela da od danas počinje primenu "pažljivo planiranih akcija" u javnom prostoru, vozilima i na "mestima na kojima se ponekad skida hidžab".

"U tom kontekstu, pametna tehnologija biće korišćena za identifikaciju ljudi koji krše zakon", dodala je policija.

Ta nova mera dolazi u trenutku kada sve više žena prkosi obaveznom kodeksu oblačenja u Iranu. Žene su to počele posle smrti mlade Mahse Amini u septembru, uhapšene zbog kršenja strogog pravila oblačenja.
 
"Prema zakonima na snazi, skidanje hidžaba se smatra zločinom. Osobe koje krše zakon odgovorne su za svoja dela i za svoje ponašanje", izjavio je neimenovani visoki policijski zvaničnik.
Prema njegovim rečima, policija će upozoriti kompanije ako zaposlene žene skidaju hidžab na radnom mestu. Tim kompanijama će pretiti zatvaranje u slučaju da zaposlene žene i dalje skidaju hidžab posle upozorenja.
 
Iranske vlasti su ranije u nekoliko navrata upozorile da će svako ko skine veo na javnom mestu biti "kažnjen".

Teme

Iran
  • Tatjana

    15.04.2023 19:33
    NOVI sad seti se da je grad...
    Pa, i ovde je! Evo, moju osamdesetdvogodišnju majku KAZN'LO kod Limanske pijace pre tri dana, a po državu i zakon opasne su bile još dve starice. Tako da Iran, Srbija... What's the Difference!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.