Iranski vojnici osuđeni na zatvorske kazne zbog obaranja ukrajinskog putničkog aviona blizu Teherana

Deset iranskih vojnika osuđeno je na kazne od jedne do 10 godina zatvora zbog uloge u padu ukrajinskog putničkog aviona oborenog u blizini Teherana u januaru 2020, saopštili su iranski organi.
Iranski vojnici osuđeni na zatvorske kazne zbog obaranja ukrajinskog putničkog aviona blizu Teherana
Foto: Pixabay

Prvooptuženi, komandant odbrambenog sistema Tor M-1, osuđen je na 10 godina zatvora jer je obaranjem aviona prekršio naređenja, dok je devet vojnika osuđeno na zatvorske kazne od jedne do tri godine.

Komandant sistema odbrane ispalio je dve rakete na ukrajinski let PS752, suprotno naređenjima komandnog mesta, bez dobijanja dozvole i kršeći uputstva, navele su iranske vlasti.

Nisu saopštena imena osuđenih, među kojima su četiri službenika sistema odbrane, komandir baze PVO i oficir iz kontrolnog centra.
 
Iranske oružane snage su 8. januara 2020. oborile avion na letu Teheran-Kijev. Tada je poginulo 176 putnika i članova posade, a većina su bili Iranci i Kanađani.
 
U noći kada se dogodila tragedija, iranska protivvazdušna odbrana bila je u stanju borbene pripravnosti.
 
Iran je tada napao bazu koju je koristila američka vojska u Iraku kao odgovor za smrt iranskog generala Kasema Sulejmanija, nekoliko dana ranije, a ubijen je kod Bagdada u američkom napadu.
 
General je važio za velikog stratega.
 
Iranske vlasti su tada očekivale američki odgovor na napad na američku bazu u Iraku.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.