Kalifornija postepeno ukida velike kamione s dizel-motorima

Novi kamioni-šleperi i autobusi s dizel-motorima neće se prodavati u Kaliforniji od 2036. godine - novo je pravilo koje su njeni regulatori odobrili ove nedelje.
Kalifornija postepeno ukida velike kamione s dizel-motorima
Foto: Pixabay
To pravilo bi se odnosilo na zagađenje izduvnim gasovima teških kamiona za transport robe kroz luke i zahtevalo bi od kompanija da već do 2024. godine objave koliko koriste te kamione.
Međutim, to pravilo se ne može primeniti bez odobrenja američke Agencije za zaštitu životne sredine (EPA). Ipak, ono je povezano sa standardima koje je vlada SAD odobrila prošlog meseca za postepeno ukidanje velikih kamiona-sandučara, šlepera i velikih autobusa na dizel. Ako EPA odobri pravilo Kalifornije, druge države bi kasnije mogle usvojiti iste standarde.
Guverner Kalifornije, Demokrata Gevin Njusom, rekao je da je odluka doneta u petak prilika da se "pokaže svetu kako izgleda stvarna klimatska akcija".
 
"Mi smo korak bliže postizanju zdravijih naselja i čistijeg vazduha za sve građane Kalifornije", naveo je.
 
Kalifornija odobrava ambiciozne standarde emisija zagađujućih gasova kao deo svog šireg cilja postizanja "ugljenične neutralnosti", što znači da će do 2045. godine ukloniti onoliko emisije ugljenika, koliko ispusti. 
 
Ali, neki u transportu su zabrinuti da će pravilo na kraju povećati cene robe koja se transportuje.
 
Američko udruženje kamionskih prevoznika je to pravilo nazvalo "nerealnim". Ta grupa je zabrinuta koliko će biti skup drastičan prelaza na vozila s nultom emisijom i kaže da infrastruktura za punjenje takvih električnih vozila nije spremna.
 
"Pošto postaje jasno da retorika Kalifornije ne odgovara tehnologiji, nadamo se da će Odbor preokrenuti kurs i omogućiti transportnim kompanijama slobodu da izaberu čiste tehnologije koje najbolje funkcionišu za njihovo poslovanje", navodi se u saopštenju te grupe.
  • Realista

    30.04.2023 22:59
    Kalifornijom vladaju ludaci
    A čime će transportovati robu, železnicom koju nemaju ili izmišljenim električnim kamionima?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet