SAD uvodi nove sankcije Rusiji, borba protiv "ratne mašinerije"

SAD će uvesti nove sankcije protiv ruske "ratne mašinerije", najavio je visoki zvaničnik Bele kuće.
SAD uvodi nove sankcije Rusiji, borba protiv "ratne mašinerije"
Foto: Beta/AP
To će biti u okviru zajedničkh napora zemalja članica Grupe sedam najbogatijih liberalnih demokratija.

Sve zemlje članice G7, čije vođe su se okupile za samit u Hirošimi u Japanu, spremaju se da uvedu Rusiji nove sankcije i prepreke za izvoz, rekao je novinarima američki zvaničnik koji nije želeo da mu se navede ime.

Te mere, kojima će SAD doprineti sa znatnim nizom sankcija, će dodatno otežati Rusiji snabdevanje svoje ratne mašinerije, rekao je taj izvor.
 
Cilj američkih mera je da se znatno ograniči ruski pristup proizvodima neophodnim za njen kapacitet borbe, dodao je taj zvaničnik.
 
SAD će zabraniti američki izvoz u 70 entiteta u Rusiji i drugim zemljama. 
 
One će uvesti 300 sankcija protiv različitih ciljeva, pojedinaca, organizacija, brodova i aviona širom Evrope, Bliskog istoka i Azije.
 
Zapad je uveo niz sankcija bez presedana Rusiji od početka njene invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine da bi je blokirao ekonomski, smanjio njene prihode od nafte i poremetio njenu vojnu industriju.
 
Sada im je cilj da spreče Moskvu da zaobiđe sankcije, i zato najnovije američke mere imaju takođe za cilj da "zapuše rupe" gde god je to moguće.
 
Vašington je naveo da će izvršiti pritisak na ruski finansijski sektor kao i na kapacitet Rusije da proizvodi energiju srednjoročno i dugoročno, rekao je visoki zvaničnik Bele kuće.
 
Američki izvor nije želeo da pruži detalje o sankcijama koje će najaviti druge zemlje G7, navodeći da će biti iznete u saopštenju samita posvećenom Ukrajini.

SAD nameravaju takođe dodatno da usklade svoje sankcije sa sankcijama koje su Evropska unija i Velika Britanija uvele Rusiji da bi osigurale da G7 bude što je moguće bolje koordinisana. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.