Amerika jedva izbegla bankrot

Predsednik Džozef Bajden i čelnik republikanske kongresne većine Kevin Mekarti postigli su nakon mukotrpnih dogovora načelan sporazum o povećanju limita američkog javnog duga od 31,4 biliona dolara.
Amerika jedva izbegla bankrot
Foto: Pixabay
Dogovor je objavljen bez ikakvog slavlja, što odražava i koliko su teški bili razgovori i da dogovor tek treba progurati kroz Predstavnički dom i Senat. 
"Maločas sam završio telefonski razgovor s predsednikom. Nakon što je mesecima trošio vreme i odbijao da pregovara, danas smo postigli načelan sporazum vredan američkog naroda", rekao je Mekarti. 
"Dogovor je važan korak napred, ali je i kompromis. A to znači da neće svi dobiti ono što žele. To je odgovornost vladanja", poručio je Bajden. 
 
Sporazumom će na dve godine biti povećan zakonski limit američkog javnog duga koji sada iznosi 31,4 biliona dolara. Potrebno je usuglasiti još neke detalje, ali Mekarti očekuje da će zakon biti napisan u nedelju i da bi se u sredu mogao naći na glasanju. 
 
Novinarima je rekao da sporazum uključuje istorijsko smanjenje javne potrošnje i dodao da neće biti novih poreza i novih vladinih programa.
 
Da Bajden i Mekarti nisu postigli dogovor o podizanju plafona zaduživanja države koji trenutno iznosi 31,4 biliona dolara, Sjedinjene Države mogle su se naći u situaciji da kasne ili da uopšte ne mogu da ispune svoje finansijske obaveze, bilo u pogledu plata, penzija ili naknada svojim poveriocima.
 
Taj dosad neviđeni scenario bio bi, prema ekonomistima, sinonim za veliku recesiju i propast tržišta u Sjedinjenim Državama, s mogućom "zarazom" koja bi se proširila na svetsku ekonomiju.
Šta žele republikanci, a šta demokrate?
 
Bajden, Mekarti i njihovi timovi morali su da potraže kompromis vrlo pažljivo kako bi mogao da prođe kroz podeljeni Kongres, gde Mekartijevi republikanci imaju većinu u Predstavničkom domu od 222 naspram 213 predstavnika, a Bajdenove demokrate kontrolišu Senat s tesnom većinom od 51 prema 49.
 
Najteže će biti zadovoljiti desno krilo republikanske stranke koje želi oštre rezove javne potrošnje i levo krilo demokratske stranke koje bi, pak, dug smanjivalo višim porezima bogatima i kompanijama. 

Teme

SAD
  • zztop

    28.05.2023 22:10
    Kad amerika kihne zemlje poput srbije dobiju upalu pluća ...
  • e lepo

    28.05.2023 14:24
    oni jesu izbegli bankrot, ali mi nismo, jer je kod nas stanje bankrota trajno, trpno i normalno stanje, tako da nemamo razloga za bankrot-frku.
  • Realista

    28.05.2023 09:36
    nadmudrivanje
    SAD bankrotira svake godine i dan posle je sve po starom... zabava za neuke.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet