Republika Srpska dobija zakon o pomoći Hilandaru: Redovno će se izdvajati novac iz budžeta

Republika Srpska uskoro će zakonski urediti pomoć manastiru Hilandar, što će uključivati i redovne izdatke iz budžeta Srpske.
Republika Srpska dobija zakon o pomoći Hilandaru: Redovno će se izdvajati novac iz budžeta
Foto: Pixabay
Na predlog predsednika Republike Milorada Dodika Narodna skupština će na narednoj sednici 6. juna razmatrati Nacrt zakona o očuvanju kulturnog i istorijskog nasleđa svetog manastira Hilandar, piše Srpskainfo.
Cilj donošenja ovog zakona je ispunjavanje svih zakonskih i formalno pravnih preduslova, te stalne institucionalne podrške i pomoći manastiru Hilandar.
Konkretno, Srpska bi preko Svetog arhijerejskog sinoda i preko svojih nadležnih organa učestvovala u organizaciji proslava, značajnih datuma, te obavljala i druge poslove značajne za očuvanje istorijskog i kulturnog nasleđa manastira Hilandar.
 
"Donošenjem zakona stvorena je mogućnost da se obezbedi stalna, izvesna i sigurna finansijska podrška budžetskim sredstvima Republike Srpske, pa se pristupilo utvrđivanju zakona o očuvanju kulturnog i istorijskog nasleđa manastira Hilandar", piše Dodik u obrazloženju.
 
Kako je precizirano u Nacrtu zakona, iz budžeta Srpske bio bi izdvajan novac za obnovu, zaštitu, revitalizaciju i održivo korišćenje objekata nepokretnog nasleđa manastira Hilandar. 
 
Novac će biti planiran u godišnjem budžetu Republike Srpske, polazeći od usvojenih planova radova i izveštaja o realizaciji radova na obnovi, rekonstrukciji i očuvanju manastira Hilandar.
 
Takođe, ta sredstva mogu da budu obezbeđena i iz budžeta opština i gradova, iz donacija ili iz drugih izvora, u skladu sa zakonom. Predviđeno je osnivanje vladine komisije za Hilandar.
  • zztop

    01.06.2023 17:18
    Vazd
    Tebe je neko naljutio al ti to ne znaš da izraziš na kog si ljut i zašto...
  • Vazd

    01.06.2023 14:32
    Tibi
    Ovo za prosecnog citaoca portala 021 je "horor", "strasno", "kataklizma", a kada drzava daje novac za kojekakve parade, udruzenja "ugrozenih" i za operacije promene ako neko nesto hoce da menja sa cim je rodjen, to je extra, juhu, jupi...
    Slazem se, ne treba drzava da finansira Crkvu kao versko udruzenje, ali ne treba onda ni da finansira to, a ponajvise NE SME da finansira stranacke buseve i te bolestine, a sav taj novac moze da se usmeri na lecenje dece... Ljudi Boziji, mi decu SMS porukama lecimo jer drzava nece, a hoce da finansira parade, Vulinove skupove, "medicinske" terapije i slicno...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Rusija proteruje diplomatu Moldavije

Zvanična Moskva odlučila je da na nedavno proterivanje zaposlenog u ruskoj ambasadi u Moldaviji odgovori uzvratnom merom i protera zaposlenog u ambasadi Moldavije u Moskvi.