Hrvatski usvojitelji ponovo oslobođeni optužbe za pokušaj trgovine decom u Zambiji

Viši sud u Zambiji oslobodio je danas osmoro hrvatskih usvojitelja koji su od kraja prošle godine u toj zemlji pod optužbom za pokušaj trgovine decom iz DR Konga.
Hrvatski usvojitelji ponovo oslobođeni optužbe za pokušaj trgovine decom u Zambiji
Foto: Pixabay (ilustracija)
Portal 24sata javio je da je sud utvrdio da tužilaštvo nije uspelo da dokaže slučaj, pa nalog za puštanje sledi odmah.
"Advokati su išli po decu, čeka se papirologija. Čekamo da stignu kod nas. Idu s nama u Hrvatsku", rekla je za taj portal Aleksandra Perišić, jedna od usvojitelja iz Hrvatske.
Državna sekretarka u Ministarstvu pravosuđa Hrvatske Vedrana Šimundža Nikolić izjavila je da će oslobođeni Hrvati zajedno s usvojenom decom možda već danas doći iz Zambije u Hrvatsku.
 
"Čuli smo srećnu vest da su naši državljani oslobođeni pred stranim sudom, tu vest smo svi očekivali dugo, nadam se da je to konačna presuda i da će oni što pre, možda čak i danas doći sa svojom decom u Hrvatsku", rekla je Šimundža Nikolić u Saboru.
 
Četiri hrvatska para uhapšena su početkom decembra prošle godine na aerodromu u Ndoli u Zambiji zbog sumnje na pokušaj trgovine ljudima, navodno s lažnim dokumentima o usvajanju četvoro dece iz DR Konga uzrasta od jedne do tri godine.
 
Usvojena deca koja su tada bila s njima, oduzeta su im, preuzele su ih socijalne službe Zambije, a od tada službeniku Ambasade Hrvatske i usvojiteljima nije omogućeno da ih poseti.
 
Hrvatske vlasti su u međuvremenu potvrdile da četvoro dece ima hrvatska dokumenta i da je usvajanje priznato na sudovima u Hrvatskoj.
Osmoro Hrvata koji su u Zambiju otputovali kako bi preuzeli usvojenu decu, pušteno je sredinom januara da se brani sa slobode pošto su platili kauciju i ispunili sve uslove koje je sud odredio. Potom je sud u Ndoli odbacio optužbu i naložio im da u roku od 48 časova napuste zemlju.
 
Oni su, međutim, samo dan kasnije ponovo uhapšeni na aerodromu u Ndoli uoči leta za Hrvatsku. Tužilaštvo je protiv njih podiglo novu optužnicu za pokušaj trgovine decom iz DR Konga, a slučaj je prebačen na viši sud.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.