Senegal: Vlasti ukinule pristup mobilnom internetu zbog nasilnih protesta

Vlada Senegala je ukinula pristup mobilnom internetu u određenim oblastima zemlje zbog smrtonosnih protesta, u kojima su poruke koje su "subverzivne i pune mržnje objavljene onlajn".
Senegal: Vlasti ukinule pristup mobilnom internetu zbog nasilnih protesta
Foto: Beta/AP

Tu zapadnoafričku zemlju već tri dana potresaju nasilni protesti u kojima je poginulo 16 osoba, što su najteži neredi u toj zemlji poslednjih decenija.

Prošle sedmice, vlada je ograničila pristup određenim platformama za slanje poruka, ali su mnogi mogli da zaobiđu zabranu pristupu VPN-ovima (virtuelne privatne mreže), koji maskiraju lokaciju korisnika.

U nedelju, 4. juna su proširili ograničenje, uključivši u njega sve podatke koji idu putem mobilnog interneta u određenim oblastima i u određeno vreme, navodi se iz vlade.
 
Nije precizirano o kojim se oblastima radi, ni o kojim vremenima, ali petoro Rojtersovih reportera u glavnom gradu Dakaru nisu mogli da pristupe internetu bez wi-fi veze u nedelju popodne, u doba kada se uobičajeno zahuktavaju protesti.
 
Jedan od povoda za nerede je sudska presuda od četvrtka, 1. juna, popularnom opozicionom lideru Osmanu Sonku, zbog optužbi za silovanje od prije dve godine.
 
Njegove pristalice tvrde da je tužilaštvo politički motivisano, a on je sve poricao.
 
U četvrtak je oslobođen krivice za silovanje, ali proglašen krivim u odsustvu za korumpiranje maloletne osobe, te osuđen na dvogodišnju zatvorsku kaznu.
Kazna bi mogla da ga spreči da se kandiduje na predsedničkim izborima zakazanim za februar, a demonstranti su ga poslušali nakon poziva da "izazovu" vlasti u Senegalu.
 
Demonstrante je takođe razljutilo odbijanje predsednika Makija Sala da odbaci mogućnost kandidovanja za treći mandat, u državi gde su predsednici ograničeni na dva mandata.
  • Banderaš

    05.06.2023 06:22
    Školovani prevarant
    To je klasičan Udbaški,Miloševićev i Vučićev recept za opstanak na vlasti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet