Švajcarci na referendumu odobrili povećanje poreza za velike kompanije

Građani Švajcarske danas su na referendumu odobrili povećanje minimalnog poreza za preduzeća i Zakon o klimi, čiji je cilj smanjenje upotrebe fosilnih goriva i nulta emisija do 2050. godine.
Švajcarci na referendumu odobrili povećanje poreza za velike kompanije
Foto: Pixabay
Skoro 80 odsto onih koji su glasali na nacionalnom referendumu podržalo je podizanje poreza na poslovanje u zemlji na 15, sa sadašnje prosečne minimalne stope od 11 odsto, dok je Zakon o klimi podržalo 59 odsto birača, preneo je Rojters.

Švajcarska je 2021. bila među skoro 140 zemalja koje su potpisale sporazum Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) o određivanju minimalne poreske stope za velike kompanije, što treba da ograniči praksu prebacivanja profita u zemlje sa niskim poreskim stopama.

I sa ovim povećanjem, Švajcarska će imati jednu od najnižih poreskih stopa na dobit preduzeća u svetu, a novi zakon, za koji se procenjuje da će državi na godišnjem nivou doneti dve i po milijarde franaka dodatnog prihoda, podržale su poslovne grupe, većina političkih stranke i javnost.
 
Zakon o klimi, koji je vraćen u izmenjenom obliku nakon što je odbijen 2021. godine kao preskup, proteklih nedelja izazvao je mnogo više debata sa onima koji su protiv njegovog usvajanja.
 
Zagovornici zakona kažu da je to minimum koji bogata zemlja treba da uradi da bi dokazala posvećenost borbi protiv klimatskih promena, dok protivnici iz desničarske Narodne partije tvde da će to ugroziti energetsku bezbednost.
  • Mary Poppins

    19.06.2023 08:31
    @realista
    @realista
    Ako nemate ništa pametno reći,bolje je da ćutite.
  • Banderaš

    19.06.2023 07:27
    Sve naopako od srbije
    Švajcarski porezi su prihvatljivi za plaćanje kako stanovništvu,tako i firmama. Sva odbijanja od bruto plate radnika su iznosila oko 11%,gde je odbijanje za penziju bilo 5,5% od bruto plate i istu,odbijenu sumu je i poslodavac uplaćivao radniku za penziju,te je znači radniku uplaćivano ukupno 11% od bruto plate za penziju/mesečno,čak i na 13 platu !!
    Jasna,mala i transparentna su plaćanja svih poreza,ali ih svi plaćaju i kazne su ogromne,te se svima isplati da plate porez jer profitira i država i stanovnici. Ako umesto na rate, platite porez na zaradu 1/1 dobićete kao nagradu kamatu od 5% na uplaćenu sumu,što nema u nijednoj banci,te vas država i tako stimuliše da budete redovni i pošteni.
    Građani i firme srbije su nepismeni jer ih država ne stimuliše,edukuje i informiše i uvek se protiv plaćanja poreza,umesto da se gleda u budućnost,da se ukine lopovska država srbija,uvede kontrola novca i država natera da bude transparentna i poštena.
  • Realista

    19.06.2023 06:32
    definicija
    "Porez na poslovanje" ne postoji ni u jednoj državi na svetu, porez na zaradu, profit ili dobit - da.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Norveška povećava vojnu pomoć Ukrajini

Norveška će ove godine vojnu pomoć Ukrajini povećati za sedam milijardi kruna (oko 590 miliona evra), na 22 milijarde kruna (1,9 milijardi evra) - najavio je danas premijer Jonas Gar Store.