Šta se dešava sa nestalom podmornicom: Kanadska letelica registrovala podvodne zvuke

Američka obalska straža saopštila je danas da je kanadski avion detektovao podvodne zvukove u potrazi za podmornicom sa pet putnika nestalom u severnom Atlantiku u obilasku olupine Titanika.
Šta se dešava sa nestalom podmornicom: Kanadska letelica registrovala podvodne zvuke
Foto: Beta/AP
Posle toga su premeštene operacije opsežne potrage za podmornicom koja je izgubila kontakt u nedelju sa matičnim brodom "Polarni princ" jedan sat i 45 minuta nakon što je zaronila ka dnu Atlantskog okeana.
Do sada je ta potraga bila neuspešna, ali je nastavljena, i na konferenciji za novinare sinoć rečeno je da je u maloj podmornici ostalo još 40 sati kiseonika.
Spasioci rade u trci sa vremenom, jer čak i pod najboljim okolnostima plovilo bi moglo da ostane bez kiseonika do četvrtka ujutro.
 
Pored grupe međunarodnih brodova i aviona podvodni robot je počeo potragu u blizini olupine Titanika, a takođe se nastoji da se dopremi oprema za spasavanje do tog mesta u slučaju da podmornica bude pronađena.
 
Kapetan Džejmi Fredrik iz američke obalske straže rekao juče na konferenciji za novinare da su misli i molitve obalske straže sa porodicama pet članova posade podmornice Titan i da timovi koji uključuju američku obalsku stražu, američku mornaricu i Kanadu rade bez prestanka.
 
Naveo je da su spasilački timovi pretražili površinu od više od 19.000 kvadratnih kilometara.
Među putnicima u maloj podmornici su dvojica britanskih državljana pakistanskog porekla, biznismen Šahzada Davud i njegov sin Suleman, britanski milijarder Hamiš Harding, i francuski istraživač Pol Anri Nargole.
 
Podmornica je imala zalihe kiseonika za četiri dana kada je krenula na more oko 6.00 u nedelju, rekao je Dejvid Konkanon savetnik Ekspedicija Oušen Gejt, koji nadgledaju misiju.
  • mirela

    21.06.2023 21:49
    samo kinezi imaju podmornice koje samostalno deluju na dubinama preko 9000 metara,neznam zasto im se ne obrate,zivoti su u pitanju.
  • Dragoljub

    21.06.2023 15:23
    Titanik II
    Šta bi sa onom kopijom Titanika o kpjpj se toliko pisalo do nedavno?
  • zna se

    21.06.2023 12:05
    @kizza
    "James Cameron svojom podmornicom se spustio u Marijansku brazdu, najdublje tačke u okeanu. Ima i emisija o tome, od pre 10ak godina.
    Ne znam šta je sa tom podmornicom, zašto se ne angazuje u spasavanju..."

    Amerkanci ne dozvoljavaju pristup toj podmornici jer je britanska, iako je jedina koja ima čekrk i može da izvuče drugu, a i da zaroni mnogo više od američke.
    Čeka spremna danima, ali SAD ne dozvoljavaju njen dolazak. Bilo je svuda u vestima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet