Ujedinjene nacije stavile Rusiju na crnu listu zbog kršenja prava dece

Ujedinjene nacije stavile su ruske snage na godišnju crnu listu zbog navodnog kršenja dečjih prava.
Ujedinjene nacije stavile Rusiju na crnu listu zbog kršenja prava dece
Foto: Beta/AP

Kako se navodi, razlog su ubijanja dečaka i devojčica i napadi na škole i bolnice u Ukrajini, navodi se u najnovijem izveštaju u koji je uvid imao Asošijeted pres.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš naveo je u izveštaju Savetu bezbednosti da je "užasnut" velikim brojem "strašnih kršenja" dečjih prava u Ukrajini u 2022. godini, da je "šokiran" brojem napada na škole i bolnice, da je zabrinut zbog zbog pritvaranja dece i zbog toga što su neka ukrajinska deca odvedena u Rusiju.

AP dodaje da generalni sekretar UN nije u izveštaju stavio Izrael na crnu listu zbog grubog kršenja prava 1.139 palestinske dece, u šta ulaze ubistva 54 dece prošle godine.
 
"Umesto toga, pozdravio je izraelsku saradnju sa specijalnim izaslanikom UN dečja prava tokom oružanog sukoba i utvrđivanje praktičnih mera, 'uključujući i onih koje su predložile UN da se zaštite deca'", dodaje američka agencija.
 
Palestinski ambasador u UN Rijad Mansur rekao je novinarima da je Gutereš napravio "veliku grešku" što na crnu listu nije stavio "najekstremniju vladu u izraelskoj istoriji".
 
"To je veoma razočaravajuće za palestinski narod i palestinsku decu", istakao je on.
 
Gutereš je rekao da su ruske oružane snage i njihove grupe stavljene na crnu listu jer su izvele 480 napada na škole i bolnice, za ubistva dece, posebno granatiranjem i vazdušnim udarima na gradove i sela.
 
Prema izveštaju, 136 ukrajinske dece je ubijeno, a 518 je ranjeno.
 
Gutereš je apelovao na ruske snage da se pridržavaju obaveza u sklopu međunarodnog prava i da zaštite decu, uključujući izbegavanje da škole i bolnice budu vojna meta.
Generalni sekretar UN je rekao da je takođe zabrinut zbog kršenja dečjih prava od ukrajinskih snaga, pa je i na njih apelovao da se pridržavaju zaštite civila u sklopu međunarodnog prava.
 
Prema izveštaju, ukrajinske oružane snage su odgovorne za smrt 80 dece i ranjavanje 175, kao i 212 napada na škole i bolnice.
  • Kuzman

    23.06.2023 16:21
    Americi sankcije jer su oni poubijali dece sve pod maskom kolateralna štete ,
  • Zika zivac

    23.06.2023 09:54
    Vanzemljak is
    Ko sa druge planete mora covek nesto da izvali zato ga placaju, makar i naopako e moj vanzemljak sidji sa oblaka
  • D

    23.06.2023 09:49
    .
    Onda mogu i zemlje Evrope zajedno sa SAD da stave na crnu listu zbog Afrike, Bliskog istoka i Azije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet