Francuska policija će moći da aktivira kamere i mikrofone mobilnih zbog nadzora

Francuska skupština je usvojila zakon koji omogućava policiji da s udaljenosti aktivira kamere i mikrofone mobilnih kako bi vršila nadzor.
Francuska policija će moći da aktivira kamere i mikrofone mobilnih zbog nadzora
Foto: Pixabay
Francuska policija bi uskoro mogla dobiti dalekosežna ovlašćenja da nadzire potencijalne kriminalce. 
Poslanici u Nacionalnoj skupštini Francuske usvojili su zakon koji omogućava policiji da prati i nadziru osumnjičene preko daljinskog aktiviranja kamera, mikrofona i GSP sistema za lokaciju na mobilnim telefonima i drugim uređajima. Sudija će morati da odobri korišćenje ovlašćenja, a nedavno izmenjeni zakon zabranjuje upotrebu ovih ovlašćenja protiv novinara, advokata i drugih "osetljivih profesija", navodi Le Monde. 
Ova mera se mora ograničiti na korišćenje samo u ozbiljnim slučajevima i maksimalno u trajanju od šest meseci. Geolokacija bi bila ograničena na krivična dela koja se kažnjavaju s najmanje pet godina zatvora.
 
Ranija verzija zakona prošla je Senat, ali amandman zahteva odobrenje tog zakonodnavnog tela pre nego što postane zakon.
 
S druge strane, zagovornici građanskih sloboda su uznemireni. Grupa za digitalna prava "La Quadrature du Net" ranije je ukazala na mogućnost zloupotrebe. Kako u zakonu nije jasno šta se smatra ozbiljnim zločinom, postoji bojazan da bi francuska vlada to mogla da iskoristi protiv ekoloških aktivista i drugih koji nisu ozbiljna pretnja. Organizacija takođe napominje da zabrinjavajuće sigurnosne politike imaju "naviku" da se prošire na manje teške zločine. Genetska registracija se prvobitno koristila samo za seksualne prestupnike, ali se sada upotrebljava za većinu zločina.
 
Grupa napominje da daljinski pristup može da zavisi od sigurnosnih propusta. Policija bi iskoristila sigurnosne rupe umesto da otkrije proizvođačima kako da ih "zakrpe".
Ministar pravosuđa Erik Dupond-Moreti je rekao da će se ovlašćenje koristiti samo za desetine slučajeva godišnje i da je to daleko od stanja nadzora iz distopijskog romana "1984" Džordža Orvela. On tvrdi da će nove mere spasavati živote.
 
Zakon dolazi u vreme zabrinutosti zbog nadzora državnih uređaja. Došlo je do reakcije protiv NSO Groupa čiji se softver Pegaz zloupotrebljavao za špijuniranje disidenata, aktivista pa čak i političara. I dok je francuski zakon više fokusiran, to nije dovoljno da se umire oni koji su zabrinuti zbog prevelikog "dometa vlade".
  • ja ja

    09.07.2023 14:07
    STRASNO !!!!! i sramota ! mada oni to mogu/rade svakako, i svi .
  • Marianne

    09.07.2023 08:54
    L̶i̶b̶e̶r̶t̶é̶,̶ ̶é̶g̶a̶l̶i̶t̶é̶,̶ ̶f̶r̶a̶t̶e̶r̶n̶i̶t̶é̶ Surveillance, contrôle...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.