Turska odbila da zločin u Srebrenici proglasi za genocid: "Ne žele da pogoršaju odnose sa Srbijom"

Vladajuća stranka turskog predsednika Erdogana i njen koalicioni partner Stranka nacionalističkog pokreta odbacili su parlamentarni predlog opozicije da se masakr u Srebrenici prizna kao genocid.
Turska odbila da zločin u Srebrenici proglasi za genocid: "Ne žele da pogoršaju odnose sa Srbijom"
Foto: Beta/AP
Aktivisti za ljudska prava tvrde da je jedan od mogućih razloga za takvu odluku očuvanje odnosa sa Srbijom, prenosi BIRN.
Republikanska narodna stranka je predložila i da se 11. jul proglasi Danom sećanja na genocid, u znak sećanja na ubistva nekoliko hiljada bošnjačkih muškaraca i dečaka u Srebrenici, ali je vladajuća većina i to odbila, prenosi N1 Sarajevo.
"Ne mogu da shvatim zašto su odbili ovaj predlog zakona, ovo je skandal", rekao je za BIRN turski aktivista za ljudska prava i poslanik prokurdske Stranke zelene levice Omer Faruk Gergelioglu.
 
Gergerlioglu je rekao da je poslanike vladajuće većine pitao za razloge njihove odluke, ali su mu poslanici Erdoganove stranke kratko uzvratili: "Ne tiče te se".
 
Turska pod predsednikom Erdoganom, koji državom vlada već 21 godinu, postala je aktivan igrač na Balkanu i posebnu pažnju posvetila je muslimanskim zajednicama, uključujući Bošnjake, ističe BIRN.
 
Gergerlioglu je rekao da veruje da postoje tri razloga zašto je Erdoganova vladajuća koalicija odbacila predlog zakona.
"Prvo, oni ne žele da ulaze u raspravu o genocidu, jer ne žele da pogoršaju odnose sa Srbijom. Drugo, odbili su ovaj predlog jer ga je predložila najveća opoziciona stranka, i treće, plaše se njegovih efekata zbog rasprave o genocidu nad Jermenima", rekao je Gergerlioglu.
 
Nekoliko parlamenata širom sveta priznalo je ubistva i deportacije Jermena pod Otomanskim carstvom tokom Prvog svetskog rata 1915. godine kao genocid, a Turska je odbacila te optužbe. 
  • Joki

    13.07.2023 07:51
    Turci, pozdravljaju vas Jermeni....
  • svedok saradnik

    13.07.2023 07:27
    mi smo vaša braća
    Eto,ovo je očigledno da se države u svetu vode interesima kada su političke odluke u pitanju,a samo se Srbija povodi za nekakvim emocijama a konkretan primer za to je neuvođenje sankcije rusima za rat u ukrajini.
  • Srbija

    13.07.2023 07:16
    Nije priznala
    Genocid nad Jermenima

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.