U Španiji izbori po najvećoj vrućini: Na biralištima ventilatori, flaše vode, Hitna pomoć...

Španija se priprema za današnje parlamentarne izbore postavljajući ventilatore na birališta zbog velikih vrućina.
U Španiji izbori po najvećoj vrućini: Na biralištima ventilatori, flaše vode, Hitna pomoć...
Foto: Beta/AP
Istovremeno poštom prikuplja glasove birača koji se nalaze na plažama i godišnjim odmorima u inostranstvu. 
Odluka španskog socijalističkog premijera Pedra Sančeza o održavanju izbora na netipičan letnji dan, umesto u decembru, podstakla je službe na uvođenje posebnih mera.
"Već danima teško dišemo zbog vrućina. Ljudima se baš ne izlazi na ulicu ako ne moraju", rekla je 55-godišnja vlasnica restorana u Alikanteu, primorskom gradu gde je temperatura u petak iznosila 40 stepeni.
 
Lokalne vlasti u obližnjem mestu Torent postavile su 61 ventilator u lokalne škole gde će birači ubacivati glasačke listiće. Mnogi prostori nemaju ugrađene klima uređaje što otežava sprovođenje izbora.
 
U glavnom gradu Madridu, čijim centrom uglavnom šetaju strani turisti, postavljeno je 2.700 ventilatora i raspršivača vode. 
 
Hitna pomoć je pojačala prisustvo pa će njihova vozila biti parkirana blizu birališta. Pozivaju stanovnike, pre svega starije, da piju što više vode. 
 
U Albaseteu, gradu u središnjoj Španiji, na biralištima će biti podeljeno 3.000 flaša vode.
 
Više od 37 miliona Španaca danas je pozvano da izabere novi parlament i to na vrućinama od preko 40 stepeni.
 
Izbore prvobitno planirane za decembar predložila je vladajuća PSOE (Partido Socialista Obrero Espanol) premijera Pedra Sančeza nakon što je izgubila značajan broj glasova na lokalnim i regionalnim izborima krajem maja. Najjača stranka bila je konzervativna Španska narodna partija (Partido Popular, PP). Međutim, kada je u pitanju formiranje vlada u regionima, ona često zavisi od glasova desničarske populističke partije Voks, piše Dojče vele.
Koje stranke su u igri?
 
PSOE je osnovana u 19. veku i smatra se najstarijom strankom u Španiji. Iako sebe naziva "Socijalističkom radničkom partijom", ona predstavlja socijaldemokratski kurs levog centra. Generalni sekretar i partijski lider PSOE i od juna 2018. premijer je Pedro Sančez. Prema anketama, PSOE bi sa 27 do 28 odsto glasova mogla da bude druga najjača snaga na izborima.
 
Najjača opoziciona snaga je konzervativno-hrišćansko-demokratska PP. Predsednik je Alberto Nunjez Feiho. PP vodi u anketama i mogla bi da računa na 33 do 36 odsto glasova.
 
Levičarska populistička partija Podemos osnovana je u Madridu 2014. Trenutno je u manjinskoj vladi, ali je poslednjih godina veoma izgubila na značaju. Na ovim se nije kandidovala sa svojom listom. Podemos se pridružio novom levo-zelenom pokretu Sumar, pod vođstvom ministarke rada Jolande Diaz. Prema anketama, ovaj savez može da računa na 12 do 14 odsto glasova.
 
Desnopopulistička i delom desno-ekstremistička partija Voks osnovana je 2013. odvajanjem od konzervativne PP. Isprva je bila beznačajna na nacionalnom nivou. To se promenilo tek na parlamentarnim izborima u aprilu 2019. kada je dobila više od deset odsto glasova. Voks-om predsedava Santjago Abaskal. Kao i Sumar, Voks dobija 12 do 14 procenata u anketama.
 
Postoji i nekoliko manjih partija, od kojih većina ima regionalne korene, kao što je levičarska katalonska regionalna partija Eskuerra Republicana de Catalunia (ERC).Mogu da računaju na nekoliko mandata, jer granica od tri odsto ne važi na nacionalnom nivou, već po izbornoj jedinici.
 
Poslednji izbori za španski parlament održani su 10. novembra 2019. To su takođe bili vanredni izbori, pošto posle izbora u aprilu te godine nije mogla da se formira nova vlada. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.