Pedro Sančes na čelu privremene vlade Španije

Španski premijer Pedro Sančez od danas je na čelu privremene vlade koja će ostati na funkciji sve dok ne bude izabrana nova vlada.
Pedro Sančes na čelu privremene vlade Španije
Foto: Pixabay
Na parlamentarnim izborima održanim u nedelju nijedna stranka nije osvojila većinu.
Kralj Felipe Šesti izdao je ukaz prema kojem Sančes ostaje na čelu privremene vlade koja će se baviti tekućim poslovima "dok novi šef vlade ne preuzme dužnost".
Nijedna stranka nije osvojila većinu u parlamentu da bi sama vladala. Počeli su pregovori o koalicijama, ali već počinje da vlada atmosfera o mogućim novim izborima.
 
Konzervativna opoziciona Narodna partija osvojila sa 136 od 360 mesta u parlamentu, a za apsolutnu većinu je potrebno 176 mesta.
 
Lider te stranke Alberto Nunjes Fejho (Nunez Feihoo) počeo je u ponedeljak pregovore sa nekoliko stranaka o formiranju vlade, ali se čini da su njegovi pokušaji osuđeni na neuspeh, pošto je ekstremno desničarska Voks nepopularna za druge stranke.
 
Baskijski nacionalisti su rekli lideru Narodne stranke da ne žele da razgovaraju sa njim.
 
Socijalistička partija premijera Sančesa na izborima je osvojila 122 mesta, a radikalna levica Sumar 31 mesto. Te dve stranke bi udružene i uz podršku baskijskih i katalonskih stranaka mogle da imaju većinu u parlamentu.
Najveći izazov za levicu biće obezbeđivanje uzdržanosti od stranke katalonskog separatiste Karlesa Pućdemona, koja se poslednjih godina suprotstavlja levičarskoj izvršnoj vlasti.
 
Neizvesnost će još trajati jer nisu prebrojani glasovi Španaca u inostranstvu, to brojanje biće u petak.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.