Glasovi Španaca iz inostranstva skinuli jedan mandat socijalistima, još teže do nove vlade

Španski socijalisti imaju jedno mesto manje u parlamentu nakon prebrojavanja glasova iz inostranstva na parlamentarnim izborima održanim prošle nedelje.
 Glasovi Španaca iz inostranstva skinuli jedan mandat socijalistima, još teže do nove vlade
Foto: Pixabay
To im otežava da budu u mogućnosti da formiraju levičarsku koaliciju jer im treba podrška katalonskih separatista, a ne samo njihova uzdržanost, ocenili su analitičari.
Na osnovu više od 233.000 glasova Španaca koji žive u inostranstvu, jedno mesto u Madridu pripalo je Narodnoj stranci, a to mesto je u početnom prebrojavanju glasova pripalo socijalistima, sapštile su obe stranke.
Na izborima u nedelju, ni levica ni desni blokovi nisu osvojili dovoljno mesta da formiraju većinu, a katalonske separatističke stranke Republikanska levica Katalonije (ERC) i Zajedno za Kataloniju (Junts) osvojile su po sedam mesta u parlamentu i njihova podrška biće ključna za formiranje nove vlade.
 
Smatra se da će ERC verovatno podržati socijalističkog premijera Pedra Sančeza, ali ukoliko rezultate glasanja u inostranstvu potvrdi izborna komisija, Sančeza bi morao da podrži i Junts da bi mogao da formira vladu.
 
Sančez je raspisao prošlonedeljne vanredne izbore nakon što su levičarske stranke izgubile na lokalnim i regionalnim izborima u maju, u nadi da će zateći opoziciju nespremnu. 
 
Za formiranje vlade potrebna je apsolutna većina u glasanju u parlamentu od 350 mesta.
 
Ukoliko nijedan blok nije u stanju da to obezbedi, postoji drugo glasanje u parlamentu i stranka sa najviše glasova pobeđuje prostom većinom. 
 
Prema revidiranom broju mesta, Narodna stranka bi mogla da prikupi ukupno 171 glas, uključujući 137 svojih, 33 iz krajnje desničarske partije Voks i jedan iz Unije Navara.
 
Sančez bi mogao da prikupi ukupno 171 glas, sa 121 glasom socijalista i podršku krajnje levičarske partije Sumar (31), ERC (sedam), baskijskih separatista EH Bildu (šest), Baskijske nacionalističke partije (pet) i Galicijskog nacionalističkog bloka (jedan).

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.