Singapur pogubio još jednu osobu zbog droge: Treća smrtna kazna u dve nedelje

U Singapuru je danas obešen treći osuđenik za dve nedelje zbog trgovine drogom.
Singapur pogubio još jednu osobu zbog droge: Treća smrtna kazna u dve nedelje
Foto: Pixabay
Centralni biro za narkotike saopštio je da je Mohamed Šaleh Abdul Latif, 39-godišnji Singapurac, pogubljen u singapurskom zatvoru Čangi.
On je osuđen na smrt zbog isporuke 54 grama heroina, "dovoljno da utoli zavisnost oko 640 korisnika nedeljno", navodi se u saopštenju koje prenosi Asošijeted pres.
Šaleh je radio kao vozač dostavnog vozila pre hapšenja 2016. Osuđen je 2019, a njegova žalba je prošle godine odbačena. Na suđenju je tvrdio da je verovao da isporučuje krijumčarene cigarete za prijatelja kome duguje novac i da nije proverio sadržaj torbe jer je verovao prijatelju.
 
Sudija Višeg suda presudio je da njihove veze nisu bile dovoljno bliske da opravdaju poverenje koje je tvrdio da ima. Iako je sud utvrdio da je on bio samo kurir, izrečena mu je obavezna smrtna kazna jer tužioci nisu izdali potvrdu da je sarađivao sa njima, dodaje se u saopštenju.
 
Singapurski zakoni nalažu smrtnu kaznu za svakoga ko je osuđen za trgovinu više od 500 grama kanabisa i 15 grama heroina.
 
Šaleh je peta osoba koja je pogubljena ove godine, a 16. pogubljena zbog krivičnog dela vezanog za drogu otkako je Singapur nastavio egzekucije vešanjem u martu 2022, nakon dvogodišnje pauze zbog pandemije kovida19.
Još dvoje građana pogubljeno je prošle nedelje, Saridevi Đamani (45), koja je u petak bila prva žena obešena u poslednjih 19 godina, a zbog trgovine oko 31 grama heroina, kao i Mohamed Aziz Husain (56), zbog trgovine oko 50 grama heroina.
 
Grupe za ljudska prava, međunarodni aktivisti i Ujedinjene nacije pozvale su Singapur da zaustavi pogubljenja za krivična dela povezana sa narkoticima, napominjući da je to neefikasno kao sredstvo odvraćanja. Vlasti Singapura insistiraju na tome da je smrtna kazna važna za zaustavljanje potražnje i ponude droge.
  • Zvuci strasno

    03.08.2023 12:04
    Za mnoge prihvatljivo
    Zvuci strasno, a da li je za mnoge prihvatljiva momentalna smrtna kazna za pripadnike LGBT populacije u Ugandi, ciji je predsednik stegao ruku nasem predsedniku u Beogradu? U saradnji sa njegovom zemljom nama se kezi "lepa" buducnost, okrenuta ruskoj politici, dok nam deca odlaze da se ne vracaju vise u zemlje sve vise inkriminisanih kod nas zapadnih vrednosti!
  • Banderaš

    03.08.2023 10:09
    Bravo
    Pozdravljam,svaka im čast .
  • Инспектор Вишекруна

    03.08.2023 09:34
    Марихуана
    500 гр марихуане = смртна казна!
    Да је "Јовањица" производила у Сингапуру....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Uhapšen bivši zamenik ministra odbrane Rusije

Bivši zamenik ruskog ministra odbrane, general Dmitrij Bulgakov, uhapšen je zbog sumnje na korupciju, izjavila je za agenciju RIA novosti predstavnica Istražnog komiteta Svetlana Petrenko.

EU produžila mandat Lajčaku do 31. januara

Savet EU usvojio je odluku o produžetku mandata specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavu Lajčaku do 31. januara 2025. godine.