VIDEO: Katastrofalne poplave u Sloveniji, za danas najavljene nove oluje

Meteorolozi najavljuju nove oluje u Sloveniji za danas popodne, dok se u većem delu zemlje otklanjaju posledice poplava, uz povećan rizik od aktiviranja klizišta.
VIDEO: Katastrofalne poplave u Sloveniji, za danas najavljene nove oluje
Foto: FoNet/AP
U Črnoj na Koroškem su iz predostrožnosti kasno sinoć evakuisani stanovnici duž sliva reke Meže, kao i ranije meštani opštine Črenšovci zbog rasta vodostaja te reke, prenosi RT Slovenije.
Mura je sinoć kod Donje Bistrice u opštini Črenšovci probila zaštitni nasip, zbog čega su nadležni evakuisali 500 meštana. Mura trenutno ima drugi najveći protok u istoriji, 1.350 kubnih metara u sekundi, koji će trajati još najmanje 24 sata, s obzirom da nivo reke kod Graca u Austriji sve više raste.
Slovenački hidrolozi predviđaju da će nivo reka u većem delu zemlje postepeno opadati i tako će se smanjivati poplavljena područja osim u donjem toku Save, Drave i Mure.
 
Međutim, tokom nevremena se ne isključuje mogućnost rasta vodostaja manjih bujičnih reka, posebno u zapadnoj i centralnoj Sloveniji.
 
 
Zbog poplava su zatvoreni mnogi putevi u severnom Primorju, Koruškoj, Štajerskom, Zasavju i Centralnoj Sloveniji, a uslovi na terenu se stalno menjaju.
 
Zbog opasnosti od lavine u Črnoj na Koroškem kasno sinoć su iz predostrožnosti evakuisani stanovnici duž sliva reke Meže, u Koroškoj Beli.
 
 
Načelnik opštinske Civilne zaštite Igor Arha potvrdio je da su klizište Urbas u subotu pregledali geolozi koristeći i dron, ali nisu mogli da donesu konačnu odluku o evakuaciji s tog područja.
 
Klizišta ugrožavaju, između ostalih, područje Slovenj Gradca, Velenja i Škofje Loke. Spasilačke ekipe će pokušati da se probiju do još nepristupačnih mesta i zaseoka, nastaviće se rad na uspostavljanju putne veze i druge infrastrukture.
 
 
Sava kod NE Krško ima protok i nivo niži od kriterijuma vanrednog događaja, a trendovi ukazuju na da će se protok i nivo Save dalje smanjivati, saopšteno je iz NEK, preneo Radio slobodna Evropa.
 
Naglašeno je da nuklearna bezbednost nije bila ugrožena tokom proteklih oluja i vanrednih događaja.
 
 
Pojedini delovi bez struje
 
Zbog uništene infrastrukture pojedini delovi zemlje i dalje su bez struje, pa će jedan od glavnih prioriteta nadležnih službi biti isporuka agregata kojih, prema rečima nadležnih, ima dovoljno.
 
"Trenutno u mnogim mestima i dalje pada umerena kiša, stigao je novi olujni talas koji će biti kratkotrajniji. Ujutro će padavine nakratko prestati, ali popodne se očekuju intenzivniji pljuskovi čak i manji grad i udari vetra", rekao je jutros za Val 202 meteorolog Blaž Šter.
Prema njegovim rečima, olujni talas zahvatiće veći deo Slovenije, a intenzitet padavina će varirati od mesta do mesta. Reke Krka i Sava u Brežiškim su u opadanju, a tamo se više ne očekuje pogoršanje situacije.
 
Premijer Slovenije Robert Golob izjavio je u subotu da se Slovenija suočila sa najgorom prirodnom katastrofom u svojoj novijoj istoriji i da je šteta koja je naneta nezamisliva i "verovatno veća od pola milijarde evra".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.