Papa Franja: Crkva je otvorena za LGBT ljude, ali...

Papa Franja rekao je u juče da je Katolička crkva otvorena za sve, uključujući LGBT zajednicu, i da ima dužnost da ih prati na putu duhovnosti, ali u okvirima svojih pravila.
Papa Franja: Crkva je otvorena za LGBT ljude, ali...
Foto: Beta/AP
Papa je, razgovarajući s novinarima u avionu kojim se iz Portugala vraćao u Rim, takođe rekao da je njegovo zdravlje dobro nakon operacije stomačne kile u junu.
Vraćajući se s katoličkog festivala Svetskog dana mladih u Portugalu, 86-godišnji papa pojavio se u dobroj formi dok je otprilike pola sata odgovarao na pitanja na svojoj uobičajenoj pres konferenciji nakon putovanja.
"Crkva je otvorena za sve, ali..."
 
Jedan novinar podsetio ga je da je tokom putovanja rekao kako je crkva otvorena za sve i pitao nije li nesuvislo da neki, poput žena i homoseksualaca, nemaju ista prava i ne mogu da dobiju neke sakramente.
 
To je bila očita referenca na činjenicu da ženama nije dopušteno da postanu sveštenice kroz sakrament svetog reda i da istopolnim parovima nije dopušteno da sklope brak koji je takođe sakrament, prenosi Rojters.
 
"Crkva je otvorena za sve, ali postoje zakoni koji regulišu život unutar crkve. Prema zakonima ne mogu da učestvuju u (nekim) sakramentima. To ne znači da je zatvoreno. Svako se unutar crkve susreće s Bogom na svoj način", rekao je papa.
 
Rekao je da službenici crkve moraju da prate sve ljude, uključujući i one koji se ne pridržavaju pravila, sa strpljivošću i ljubavlju majke.
Šta tvrdi Crkva o homoseksualcima?
 
Crkva uči da žene ne mogu da postanu sveštenice jer je Isus izabrao samo muškarce za svoje apostole. Takođe, ne dopušta istopolne brakove pa čak ni blagoslove za istopolne parove, ali papa Franja podržava građansko zakonodavstvo koje istopolnim parovima daje prava u područjima kao što su penzije, zdravstveno osiguranje i nasleđivanje.
 
Uči da istopolna privlačnost nije grešna, ali istopolni odnosi jesu, navodi Rojters.
  • Realista

    07.08.2023 08:34
    hijerarhija ili hijena?
    Postoje političari, politikanti pa onda najniži među njima, crkvena lica kao teški prevaranti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.