NATO i EU šalju pomoć Sloveniji posle razornih poplava, najgorih u skorijoj istoriji

Evropska unija i NATO počeli su da šalju hitnu pomoć Sloveniji posle razornih polava tokom vikenda koje su zahvatile dve trećine zemlje i u kojima je poginulo najmanje šest ljudi.
NATO i EU šalju pomoć Sloveniji posle razornih poplava, najgorih u skorijoj istoriji
Foto: Beta/AP

Tokom ovih poplava je na stotine ljudi ostalo bez domova.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg razgovarao je telefonom sa slovenačkim premijerom Robertom Golobom i izrazio saučešće i snažnu solidarnost Alijanse sa Slovenijom, navodi se u saopštenju NATO.

"Izražavam najdublje saučešće narodu Slovenije za gubitak života i veliko razaranje izazvano poplavama ovog vikenda", rekao je Stoltenberg.

Juče su Slovenija i Kipar aktivirali Evropski mehanizam za civilnu zaštitu zbog poplava u Sloveniji i požara na Kipru koji su pogodili te dve države Unije.
 
EU šalje Kipru dva kanadera iz EU flote za Civilnu zaštitu stacionirane u Grčkoj. Grčka takođe šalje 20 tona tečnog sredstva za smanjenje požara preko EU Mehanizma za civilnu zaštitu.
 
Poplave u Sloveniji najgore su u skorijoj slovenačkoj istoriji, prema slovenačkim zvaničnicima.
 
Francuska šalje dva bagera sa inženjerskim jedinicama dok Nemačka šalje dva montažna mosta i dva bagera sa propratnim osobljem, saopštila je Evropska komisija.
 
Bugarska i Hrvatska su takođe ponudile pomoć uključujući helikoptere, bagere, montažne mostove i inženjerske timove. 
 
Sjedinjene Američke Države su takođe poslale ljude u Ljubljanu da procene situaciju i utvrde hitne humanitarne potrebe.
 
Poplave su izazvane jakim kišama u petak zbog kojih su nabujale reke brzo probile u kuće, polja, sela i gradove. Prema slovenačkoj meteorološkoj službi za jedan dan je pala količina kiše koliko prosečno padne za jedan mesec.
 
Stručnjaci smatraju da su ekstremni vremenski uslovi delimično podstaknuti klimatskim promenama. Delovi Evrope imali su rekordne vrućine i požare ovog leta.
 
Cela sela su i dalje pod vodom u Sloveniji. Usevi su uništeni i kola zaglibljena u blatu. Glavni autoputevi u Sloveniji su zatvoreni, a mnogi mostovi su se srušili.
Slovenačke vlasti upozorile su na opasnost od mogućih klizišta i nabujalih reka koje bi mogle da preplave korita u svakom trenutku i pređu preko vreća sa peskom koje su postavili timovi za vanredne situacije.
 
Poplave su takođe prijavljene u susednoj Austriji i Hrvatskoj a jake kiše izazvale su veliku štetu istočnije u Srbiji iz nabujale reke Save.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet