Kina tvrdi da je otkrila špijuna CIA, nepoznato kako je kažnjen

Kina je saopštila da je nedavno otkrila špijunsku aferu u korist američke Centralne obaveštajne agencije u koju je umešan kineski državljani zvani Zeng koji je predavao važne tajne u zamenu za novac.
Kina tvrdi da je otkrila špijuna CIA, nepoznato kako je kažnjen
Foto: Pixabay

"Posle pažljive istrage, državna bezbednosna uprava dobila je dokaze o Zengovim špijunskim aktivnostima i prema zakonu preuzela kaznene mere prema njemu da bi blagovremeno sprečila štetu", saopštilo je danas onlajn Ministarstvo za bezbednost države.

Nije navedeno kako je Zeng kažnjen.

U saopštenju se navodi da je Zeng (52) bio poslat u Italiju na studije gde se sprijateljio sa agentom CIA koji je radio u ambasadi SAD u Rimu.
 
Taj agent je ubedio Zenga da pruži osetljive informacije o kineskoj vojsci u zamenu za ogromnu nadoknadu i pomoć da Zeng i njegova porodica mogu da dođu u SAD, navodi se u saopštenju.
 
Zeng je, prema navodima, potpisao ugovor sa američkom stranom i prošao špijunsku obuku pre povratka u Kinu.
 
Taj slučaj je privukao veliku pažnju u Kini i jutros je bio je na vrhu tema i komentara na kineskoj društvenoj mreži Vajbo.
 
Kineska izmena zakona protiv špijunaže zaplašila je brojne američke kompanije koje rade u Kini u vreme kada se odnosi između dve zemlje stalno pogoršavaju.
 
Prema tim izmenama, činjenica da se neko osloni na špijunske organizacije i njihove agente, kao i nedozvoljena nabavka dokumenata, podataka, materijala i članaka vezanih za bezbednost i nacionalne interese, može da predstavlja akt špijunaže.
Ove promene su izazvale razumljivu zabrinutost oko obavljanja nekih rutinskih trgovinskih aktivnosti koje sada mogu biti smatrane za špijunažu, napisao je Kreg Alen, predsednik američko-kineske privredne komore, u nedavnom blogu.
 
"Poverenje u kinesko tržište će dodatno biti narušeno ako se zakon primenjuje često i bez jasne, tesne i direktne veze sa aktivnostima koje se univerzalno smatraju špijunažom", napisao je Alen.
  • Sabahudin

    11.08.2023 12:03
    Omerović
    Najverovatnije ukor odeljenskog starešine...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet