Austrijske vlasti povratnicima: Ne donosite svinjske proizvode iz Srbije

Nadležni u Austriji apelovali su na sve povratnike sa odmora iz BiH, Srbije, Hrvatske i ostatka Balkana da u Austriju ne donose svinjsko meso niti svinjske proizvode zbog svinjske kuge.
Austrijske vlasti povratnicima: Ne donosite svinjske proizvode iz Srbije
Foto: Pixabay
Kako su naveli Austrijska Agencija za zdravlje i bezbednost hrane (AGES) zajedno i austrijsko Ministarstvo zdravlja, rizik prije svega predstavlja meso iz privatne proizvodnje.
Afrička svinjska kuga (ASK) je zarazna, uglavnom febrilna bolest životinja. Pogađa domaće i divlje svinje. Ne postoji opasnost od infekcije za druge životinjske vrste ili ljude. Ova bolest se još nije pojavila u Austriji. Zbog brojnih slučajeva u istočnoj i južnoj Evropi, rizik od unošenja je vrlo visok, posebno tokom sezone putovanja, i može da ima ozbiljne posledice za životinje i farme, upozorava AGES.
Zabranjeno je preuzimanje potencijalno zaraženih proizvoda od svinjskog mesa (šunke, kobasice, mesni namazi i sl.) iz zemalja izvan EU.
 
Meso ili kobasice iz privatne proizvodnje koje nisu prošle službenu kontrolu predstavljaju veliki rizik za austrijsku životinjsku populaciju, te bi virus ASK-a u tim proizvodima mogao nesmetano "ući" u Austriju.
  • Srbin

    29.08.2023 20:21
    A pljeskavica
    Odnesite im onu pljeskavicu sa Leskovacke rostiljijade
  • ns ja

    29.08.2023 09:23
    Auu, znači sve će da izmisle samo da hermetički zatvore granice!?
    I rakija može da prenese zarazu, ne sme da se unosi u "eu" zemlje tamo bi isto kao i svinjetina mogla da ugrozi silne migrante koji su ipak najvažniji !
  • посматрач

    29.08.2023 09:19
    Свака част Аустрији на апелу, али - немогућа мисија. Како објаснити дневној дози просечног аустријског гастарбајтера да не носи бесмислене ствари преко границе приликом повратка из завичаја који му је на једно после подне вожње? Питање је реторичко.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet