Bivši premijer Italije: Francuzi su oborili italijanski putnički avion 1980, hteli da ubiju Gadafija

Bivši italijanski premijer Đulijano Amato kaže da je Francuska greškom oborila italijanski putnički avion iznad Mediterana 1980, kada je pokušala da ubije tadašnjeg libijskog lidera Moamera Gadafija.
Amato, koji je dva puta bio predsednik vlade Italije, pozvao je predsednika Francuske Emanuela Makrona da ga demantuje ili da prizna odgovornost svoje zemlje za obaranje italijanskog aviona u kojem su poginuli svi putnici. U avionu je bio 81 putnik.
U intervjuu za rimski dnevnik Republika, Amato rekao da je siguran da je Francuska vojska 27. juna 1980. planirala da obori libijski vojni mlaznjak kojim se Gadafi vraćao sa konferencije u bivšoj Jugoslaviji, a greškom pogodila civilni avion.
Amato je, ograđujući se da za to nema čvrste dokaze, rekao i da je Italija signalizirala Gadafiju šta se sprema, zbog čega se on nije ni ukrcao u vojni avion.
 
Uzrok pada italijanskog aviona na domaćoj liniji kod ostrva Ustika misterija je koja ni do danas nije rešena.
 
Postoje tvrdnje da je u avionu na liniji Bolonja - Sicilija eksplodirala bomba, ali su se kasnije pojavile i informacije da je ispitivanje olupine, izvučene sa morskog dna, pokazalo da je letelica bila pogođena projektilom.
 
Radarski snimci su tokom večeri kada je oboren avion pokazivali pojačanu aktivnost letelica na nebu, a prema rečima Amata, najkredibilnija verzija je da je postojala odgovornost francuskih aviona koji su to veče, 27. juna 1980, zajedno sa američkim avionima, učestvovali u vojnim vežbama.
 
"NATO je planirao simulaciju vežbe sa brojnim avionima u kojoj bi bili ispaljeni projektili, a Gadafi meta", rekao je Amato.
 
Prema njegovim rečima, projektil je najverovatnij ispalio francuski avion koji je poleteo sa nosača nedaleko od Ustike.
 
"Pitam se zašto mladi predsednik kao Makron, koji po uzrastu nema veze sa tragedijom kod Ustike, ne želi da skine sramotu koja opterećuje Francusku. A to može na dva načina, ili da dokaže da je ova pretpostavka neosnovana ili, ako njeni temelji budu potvrđeni, u ime vlade ponudi najdublje izvinjenje Italiji i porodicama žrtava“, rekao je Amato.
 
Đulijano Amato, koji sada ima 85 godina, rekao je da je 2000. kada bio premijer pisao i tadašnjim predsednicima SAD i Francuske Bilu Klintonu i Žaku Širaku zahtevajući da razjasne šta se desilo, ali da je ostao bez odgovora.
 
Na upit agencije AP, kabinet Emanuela Makrona je odgovorio da za sada nema komentar na Amatove izjave.
  • Portir

    03.09.2023 12:40
    Jel moguce da se neko iznenadjuje nad ovom temom? Svi ubijaju. Svi!
    Cia Kgb, Mosad, Mi6, Udba...svi. I svi imaju "opravdane" razloge, samo je razlika u marketnskom opravdanju.
  • zgađen

    03.09.2023 07:03
    Lažu i jedni i drugi
    Zapad ruši avione, Rusi služe čaj i guraju kroz prozor. Različite tehnike, isti cilj.
  • Ivica

    03.09.2023 06:29
    Italijani su kao bili gadafijevi prijatelji ,dobro su se ovajdili, a na kraju su ga izdali

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.