VIDEO Evija i Volos poplavljeni: Putevi zatrpani blatom i blokirani, meštani nemaju struje

Grčku je pogodilo novo nevreme, a najteža situacija je u oblasti grada Volosa i ostrva Evije, gde su blokirani putevi, a veći deo stanovništa ostao je bez struje.
Obilne padavine koje je u sredu donela oluja "Elijas" pogodile su severni deo Evije, grčkog ostrva koje je bilo ugroženo šumskim požarima 2021, kao i region Tesaliju, koji je početkom ovog meseca pogođen olujom "Danijel".
Veliki deo grada Volosa ponovo je pod vodom i blatom, vatrogasci i vojska su evakuisali ljude iz kuća i automobila, a stanovnici ponovo nemaju struju.
Voda se rano jutros na nekoliko mesta povukla, pa su pojedini putevi otvoreni, ali su mnogi i dalje nepristupačni.
 
U gradu je ponovo počela da pada kiša, koja je prethodnog dana izazvala bujice i poplave u centralnom delu Grčke.
 
 
Prema rečima predstavnika vatrogasne jedinice, u nekoliko delova Volosa voda dostiže visinu od 50 centimetara, prenosi Katimerini. Putevi u ovoj oblasti zatrpani su tonama kamenja i blata i područje je neprepoznatljivo. Deo stanovništva morao je da napusti svoje domove, a mnoga vozila je odnela bujica.
 
Pripadnici grčke vojske oslobodili su putnike koji su devet sati bili zaglavljeni u svojim vozilima čekajući pomoć, prenosi ERT.
 
"Situacija koju ne mogu da vam opišem"
 
Zbog situacije koja je nastala u Volosu posle novog udara olujnog nevremena, gradonačelnik Ahileas Beos izašao je rano ujutro da proveri stanje na ulicama.
 
"Tužan sam, nemam snage da govorim, to je situacija koju ne mogu da vam opišem", rekao je gradonačelnik novinarima televizije ERT.
 
 
Istakao je da su životi bili ugroženi i da 70 do 80 odsto Volosa nema struju, dok je nastao i problem sa snabdevanjem vodom.
 
Teška situacija i na Eviji
 
Situacija je teška i na Eviji, gde je jutros odlučeno da se, po nalogu gradonačelnika, zabrani saobraćaj u širem području oblasti Asmini, Pefki, Artemisio i Guves, zbog razvoja opasnih vremenskih uslova. 
 
Poslednjih nekoliko sati je veoma teško u Istiji i široj okolini, gde su u akciji spasavanja vatrogasci morali da intervenišu kako bi oslobodili majku i malo dete koji su bili okruženi vodom.
Spasioci čamcima stižu i do drugih sela centralne i severne Evije.
 
Kretanje vatrogasnih snaga iz centra Halkide do severne Evije nije moguće, pošto su putevi neprohodni, a građevinske mašine su cele noći radile kako bi omogućile prolaz spasilačkih ekipa.
 
Prema najavama meteorologa, grčki regioni koji danas mogu da očekuju obilne padavine i jake oluje uključuju prefekturu Atika i grad Atinu, a predviđaju se lokalno jake kiše i oluje do podneva u okolini Volosa, na Sporadima i Eviji, u oblastima Ftiotida, Fokida i Beotija.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet