Od 1. januara sa kosovskim pasošem bez vize u više zemalja EU, ne i u Španiju

Nemačka ambasada u Prištini je saopštila da će nosioci kosovskih pasoša od 1. januara 2024. moći da putuju u šengensku zonu bez viza za kratkoročne boravke.
Od 1. januara sa kosovskim pasošem bez vize u više zemalja EU, ne i u Španiju
Foto: 021.rs

Međutim, bezvizni režim neće važiti i za Španiju jer ova zemlja ne priznaje kosovske pasoše. 

Kako je saopšteno na sajtu ambasade Nemačke, putovanja bez vize biće moguća za kraći boravak, uglavnom turistički, u svrhu posete prijateljima ili porodici, prisustva kulturnim ili sportskim događajima, poslovnim sastancima, za lečenje, kao i za kratkoročne obrazovne programe kao što su seminari, konferencije, radionice, letnje škole i slične aktivnosti. 

Bez vize je omogućen boravak u šengenskoj zoni u trajanju od 90 dana u bilo kom periodu od 180 dana. 
 
S važećim kosovskim biometrijskim pasošem bez vize će od Nove godine moći da se putuje u zemlje EU: Austriju, Belgiju, Bugarsku, Hrvatsku, Kipar, Češku, Dansku, Estoniju, Finsku, Francusku, Nemačku, Grčku, Mađarsku, Italiju, Letoniju, Litvaniju , Luksemburg, Maltu, Holandiju, Poljsku, Portugal, Rumuniju, Slovačku, Sloveniju i Švedsku.
 
Bezvizni režim obuhvata i zemlje koje nisu članice EU, ali su deo šengenskog prostora - Švajcarsku, Norvešku, Lihtenštajn i Island. 

Putovanja bez vize u Španiju neće biti moguća, naveli su iz ambasade Nemačke.

  • Dogodine u Botošu

    04.10.2023 19:47
    Ovako je mogla i Vojvodina, odavno, da smo imali mozga svi mi koji smo njeni gradjani.
  • felix

    04.10.2023 08:22
    to
    nama odgovara , svi će otići samo se ušetamo- radi eu za nas !
  • xqt

    04.10.2023 06:58
    Znali se?
    Šta Španija ima protiv južne "srpske" pokrajine?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).