Luksemburžani izlaze na birališta

U Luksemburgu se danas, 8. oktobra, održavaju parlamentarni izbori posle kojih će, prema anketama, premijer Gzavije Betel posle 10 godina možda otići u opoziciju.
Istraživanja javnog mnjenja prednost daju Hrišćanskoj socijalističkoj narodnoj partiji (CSV), što znači da bi novi predsednik vlade mogao da bude njen kandidat Luk Friden, bivši ministar finansija i bivši predsednik Evropskog udruženja privrednih komora (Eurochambres).

Prava borba za vlast će, međutim, početi kada se birališta zatvore i krene trka za koalicionim partnerima, piše Politiko.

CSV je i posle dva prethodna izbora izašla kao najjača partija, osvojivši najviše mesta u parlamentu koji čini 60 poslanika, ali nije mogla da nađe partnere za formiranje vladajuće većine.
 
Profesor političkih nauka na Univerzitetu u Luksemburgu Filipe Porije izjavio je da će na koalicione pregovore uticati uspeh manjih partija, posebno nekoliko populističkih partija, kao što je desničarska Partija alternativne demokratske reforme i Pirati.
 
Uspeh tih populističkih partija bi lako mogao da ugrozi koaliciju Betelovih liberala, socijalista i zelenih, a takođe će uticati da li će novu vladu formirati dve ili tri partije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet