EU želi da ubrza proterivanje stranaca koje smatra opasnim

Ministri unutrašnjih poslova Evropske unije (EU) izrazili su želju na sastanku u Luksemburgu da ubrzaju povratak ilegalnih stranaca koji se smatraju opasnim, posle napada u Francuskoj i Belgiji.
EU želi da ubrza proterivanje stranaca koje smatra opasnim
Foto: 021.rs
"Osoba koja predstavlja pretnju bezbednosti jedne države članice je i pretnja bezbednosti druge države članice EU. Zato bi trebalo da bude obavezno da se ti ljude odmah vrate", izjavila je evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson.
Predlog koji je predstavljen 2018. za reviziju aktuelne "direktive o vraćanju" stranaca zabranjuje državama članicama da odrede period za dobrovoljni povratak državljanima trećih zemalja u neregularnoj situaciji, koji predstavljaju pretnju po javnu bezbednost.
Međutim, ta direktiva je blokirana u Evropskom parlamentu.
 
"Očekujemo da Evropski parlament usvoji zajednički stav. Sad je  vreme za to", rekao je potpredsednik Evropske komisije Margaritis Shinas.
 
"Moramo da imamo obavezu da to nešto uradimo na efikasan način", rekao je švedski ministar Gunar Stromer.
 
Dva švedska navijača ubijena su u ponedeljak uveče u Briselu, a još jedan povređen u napadu Tunišanina kome je ranije naređeno da napusti teritoriju Belgije.
 
Niska stopa povrata u poređenju sa naredbama za napuštanje teritorije stalno je tema diskusija u EU. To se delimično može objasniti nedostatkom saradnje zemalja porekla da vrate svoje državljane.
  • Karolina Popovic

    20.10.2023 11:12
    Pocinje SS divizija kao i Ku Klus Klan u Americi. Bravo Evropa jedino nas moze spasiti jedan veliki meteorit i da sve zapali na par miliona stepeni da krene ispocetka ali ovaj put od Delfina a ne majmuna.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet