"Velika petorka" dolazi u Beograd i Prištinu sa zahtevima i rokovima

Uoči dolaska izaslanika Zapada u subotu u Prištinu i u Beograd, Demostat piše da će oni zatražiti od Beograda da snažno i nedvosmisleno osudi nedavni oružani incident na Kosovu

Takođe će zatražiti da se obe strane daleko ozbiljnije angažuju na primeni Ohridskog sporazuma.

Kako se saznaje u zapadnim diplomatskim krugovima, takozvana "velika petorka" dolazi sa specifičnim zahtevima i rokovima, kao i da predoči specifične posledice ukoliko odbiju da sprovedu sporazum.
U subotu će najpre u Prištinu, a zatim u Beograd, stići grupa od pet izaslanika - Miroslav Lajčak, u ime Evropske unije, Gabrijel Eskobar (SAD), Emanuel Bon (Francuska), Jens Pletner (Nemačka) i Frančesko Talo (Italija).
 
Johana Dajmel, nezavisna nemačka analitičarka za Zapadni Balkan i jugoistočnu Evropu, kaže za Demostat da činjenica da dolazak "velike petorke", uprkos ratovima u UkrajinI i na Bliskom istoku, pokazuje koliko su zabrinuti i koliko je važna deeskalacija, što je "veoma jasna poruka”.
 
Ona ocenjuje da je “Aleksandar Vučić sateran u ćošak posle nasilja u Banjskoj” i predviđa da će se ”Kvinta zasigurno zapitati u kojoj meri Vučić sve drži pod kontrolom i koliko je on kredibilan".
 
"Nisu samo SAD jasno navele da odgovorni za 24. septembar moraju da budu krivično gonjeni”, podsetila je Dajmel.
  • zztop

    20.10.2023 19:42
    Kume istorija se ponavlja , prvo potpišu a onda viču bolje rat nego pakt i ipak bude neko vreme pakt ...
  • Професор

    20.10.2023 15:50
    Окупаторима само кратко, мршшш!
  • iguman

    20.10.2023 15:34
    @ dusan
    Kosmet je izgubljen ratom 1999 g. Ako si bio odsutan, pitaj nekog.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet