Nova vlada Crne Gore za mesec dana odložila popis stanovništva

Danas izabrani premijer Crne Gore Milojko Spajić izjavio je da je doneta najavljena odluka o odlaganju početka popisa stanovništava za mesec dana - za 30. novembar.
Nova vlada Crne Gore za mesec dana odložila popis stanovništva
Foto: 021.rs
Dodao je da to neće iziskivati nikakve dodatne troškove.
Prethodna Vlada Dritana Abazovića je tvrdila da odlaganje popisa iziskuje dodatne troškove.
Spajić je kazao da će se truditi da do početka popisa otklone dva problema: nedostatak softvera i učešće opozicije u popisnim komisijama.
 
"Pričaćemo sa nacionalnim većima nacionalnih manjina, sa predstavnicima nevladinog sektora, kao i sa drugim zainteresovanim stranama", naveo je novi premijer.
 
Opozicija je najavila da će bojkotovati popis koji je prvobitno bio zakazan od 1. do 15. novembra.
 
Popisa stanovništva u Crnoj Gori nije bilo 12 godina, poslednji je bio 2011. i trebalo je da bude deset godina kasnije 2021, ali je odložen zbog pandemije kovida-19.
 
Iako popis služi prikupljanju statističkih podataka koji treba da pomognu pri utvrđivanju javnih politika, on je u Crnoj Gori političko pitanje u čijem fokusu je nacionalno i versko izjašnjavanje.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet