U Portugalu zakazani prevremeni parlamentarni izbori za mart sledeće godine

Portugalski predsednik Marselo Rebelo de Sousa objavio je danas da se raspušta parlament i sazivaju prevremeni parlamentarni izbori za 10. mart 2024. godine posle ostavke premijera Antonija Koste.
 U Portugalu zakazani prevremeni parlamentarni izbori za mart sledeće godine
Foto: Pixabay
On je ostavku dao zbog korupcionaškog skandala koji je zahvatio njegovu vladu.
"Opredelio sam se za raspuštanje parlamenta i sazivanje izbora 10. marta", rekao je konzervativni šef države u televizijskom obraćanju.
Portugalski premijer, socijalista Antonio Kosta je u utorak podneo ostavku povodom naloga za hapšenje šefa njegovog kabineta i jednog od ministara zbog korupcije u postupku davanja koncesije za rudnik litijuma i za fabriku goriva - vodonika.
 
Istražni sudija istražuje navodne malverzacije, korupciju izabranih zvaničnika i trgovanje uticajem vezano za koncesije za rudnik litijuma blizu severne portugalske granice sa Španijom, i za planove za zelenu fabriku vodonika i centar za podatke u Sinesu, na južnoj obali.
Sudija je izdao nalog za hapšenje za Vitora Eskariju, Kostinog šefa kabineta, gradonačelnika grada Sinesa i još troje ljudi zbog rizika od bekstva i da bi se zaštitili dokazi, navedeno je u saopštenju iz kancelarije tužioca. Među imenovanim osumnjičenima, kako je navedeno, su ministar infranstrukture Žoa Galamba i šef ekološke agencije te zemlje.
 
Kosta je rekao da je nevin, ali da su pravne vlasti slobodne da ispitaju nešto ako ima sumnje i da niko nije iznad zakona. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.