Nemački kancelar protiv primirja u Gazi, razlog - da se Hamas ne bi oporavio

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da se protivi "prekidu vatre smesta" u Pojasu Gaze, dok je u svetu sve više apela upravo za to.
Nemački kancelar protiv primirja u Gazi, razlog - da se Hamas ne bi oporavio
Foto: Beta/AP
"Slobodno priznajem da ne mislim da su pravedni pozivi na hitan prekid vatre ili na dugu pauzu - što bi bilo skoro isto, jer bi to na kraju značilo da Izrael ostavlja Hamasu mogućnost da se oporavi i pribavi nove rakete", rekao je Šolc.
 
Međutim, nemački kancelar se tokom debate koju je organizovao regionalni nemački dnevnik Hajlbroner Štime založio za "humanitarne pauze" u ratu koji je počeo 7. oktobra.
Pet nedelja od početka tog rata sve je više poziva na prekid vatre u Pojasu Gaze koji Izrael napada sa zemlje, iz vazduha i s mora.
 
Protiveći se prekidu vatre, nemački kancelar ide protiv mnogih arapskih zemalja i predsednika Turske koje bi trebalo sledeće nedelje da dočeka u Berlinu.
Redžep Tajip Erdogan je u nedelju ocenio da je "od vitalnog značaja za nas da postignemo prekid vatre" i pozvao Zapad da izvrši pritisak na Izrael u tom pravcu.
 
Šolc se takođe izdvaja od predsedika Francuske Emanuela Makrona koji je u petak pozvao Izrael da prekine bombardovanje da bi poštedeo civile u Gazi i koji je rekao da namerava da "radi" na prekidu vatre da bi "zaštitio sve civile koji nemaju nikakve veze s teroristima Hamasa".
 
Ministarstvo zdravlja Hamasa je saopštilo da je najmanje 11.078 ljudi, uglavnom civila, uključujući 4.506 dece, poginulo od izraelskog bombardovanja Pojasa Gaze od početka rata izazvanog napadom tog islamističkog pokreta na jug Izraela s 1.200 mrtvih, većina takođe civila.
  • R49

    13.11.2023 07:26
    Neobavešten narod
    Mnogi se pitaju zašto je šetnja onih koji podržavaju Palestinu završena pred nemačkom ambasadom. Evo im objašnjenja.
  • ///

    12.11.2023 21:49
    Neka stane tamo i neka im objasni.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet