Borel: Zapadni Balkan mora tešnje da se usaglasi s politikom EU i sankcijama Rusiji

Partneri sa Zapadnog Balkana moraju da "tešnje usaglase" svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa spoljnopolitičkim potezima i sankcijama Unije, izjavio je visoki predstavnik EU Žozep Borel.
Šefica slovenačke diplomatije Tanja Fajon je istakla da bi u tom slučaju zapadnobalkanski predstavnici mogli da kao posmatrači učestvuju na sastancima ministara spoljnih poslova EU.
 
Borel i Fajon su to rekli dolazeći na zasedanje šefova diplomatija EU koji će se kasnije popodne u Briselu sastati s kolegama sa Zapadnog Balkana.
Tešnje usaglašavanje sa spoljnom politikom i sankcije prema Rusiji će biti predočeni kao nužnost na sastanku šefova diplomatija Evropske unije s kolegama sa Zapadnog Balkana, stavio je do znanja Borel.
 
On je naglasio da će ministri EU s partnerima sa Zapadnog Balkana razmotriti izveštaj Evropske komisije o regionu i posebno podvukao da "neke tamošnje zemlje nemaju sjajan rezultat u usaglašavanju s evropskom spoljnom politikom i sankcijama".
Šefovi diplomatija EU žele da pokažu koliko je važan Zapadni Balkan, rekao je visoki predstavnik EU.
 
Slovenačka ministarka Fajon je istakla da su Slovenija i još neke članice EU predložile da partneri sa Zapadnog Balkana učestvuju kao posmatrači na zasedanjima šefova diplomatija Unije ako svoju spoljnu i bezbednosnu politiku usaglase s tom politikom EU.
 
U izveštaju Evropske komisije o reformama u Srbiji, objavljenom prošle nedelje, podvlači se da "Srbija mora hitno da poboljša usklađenost sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, uključujući sankcije, i da izbegne aktivnosti usmerena protiv spoljnopolitičkih stavova EU, a da preduzme korake da se spreči bilo kakvo korišćenje teritorije Srbije za zaobilaženje tih restriktivnih mera Unije".
 
Evropski parlament je prošlog četvrtka usvojio rezoluciju u kojoj se ukazuje da Rusija izbegava restriktivne mere EU i na rast uvoza u EU naftnih proizvoda od ruske nafte iz zemalja među kojima je Indija.
 
U rezoluciji je rečeno da bitne zapadne kompanije i dalje nalaze put do Rusije preko Kine, Turske, UAE, Kazahstana, Kirgizije, Srbije i drugih zemalja.
  • Nekad bio NS

    14.11.2023 09:48
    za sve ove
    ljude koji se pitaju zasto "mi moramo sa njima u njihove ratove". Postovano gospodo - svako ima pravo sopstenog izbora. Svako ima pravo da se pravi lud i svako ima pravo da bude nerazuman. U Evropi je pao Berlinski zid, svidjalo se to meni i Vama, ili ne. Licno nisam bas srecan, ali kao i u svemu u zivotu, prihvatam realnost kakva jeste. Taj Berlinski zid ovog puta nije napravila Rusija i SSSR, nego Zapad. Sa koje se strane zida vi nalazite ? U vasim glavama, verovatno sa one, gde Rusija ide i "oslobadja" ceo svet i spaja Srbiju u jednu divnu uniju punu "ljubavi, srece i radosti. Gde ce svi ljudi biti dobri i niko nikoga nece tlaciti. " Jao Boze. Dakle, nastavite da negirate realnost, nastavite po svom, daleko cete dogurati i sve vas bih pozvao samo jednu stvar da se zapitate - zasto Srbija jos uvek nije opasana zicom oko sebe zbog ovog umobolnog rata u Ukrajini? Ja sam prilicno siguiran da znam odgovor, a nije u tome u sto mislite - Srbija je totalno nebitna zemlja u smislu neke putne, gasne, strujne i ostale infrastrukture. Privreda takodje nebitna. Dakle, razmislite o tom zidu. Ima veze sa tim.
  • Орлов

    14.11.2023 07:28
    ЕУ
    Не постоји тзв. Западни Балкан , постоји само Балкан. Балкан не мора ништа. Њихови ратови , њихове санкције, њихова пропаст.
  • 313z

    14.11.2023 07:00
    Maca pojela jezik
    Komentatori, koji su protiv ulaska u EU, trebali bi da objasne zašto se Srbi iseljavaju na zapad, zašto se letuje i zimuje na zapadu, zašto se niko ne iseljava na istok, zašto se podražava zapadni način života, zašto,...?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.